Premiér Sobotka představí kandidáta na nového šéfa GIBS

Předseda vlády Bohuslav Sobotka z ČSSD oznámí poslancům jméno kandidáta na šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). A to přesto, že chtěl původně víc času na výběr vhodného uchazeče. Inspekce je bez šéfa po odchodu Ivana Bílka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády | Foto: Vláda České republiky

Generální inspekci bezpečnostních sborů vede od úterý jako prozatímní ředitel Michal Murín.

Dlouholetý policista nastoupil do útvaru loni v létě, a to na nově vytvořenou pozici náměstka ředitele pro trestní řízení.

Předtím Murín sloužil hlavně ve Středočeském kraji. Měl na starosti třeba případ sériového vraha Viktora Kalivody. Stál také v čele kladenské policie a šéfoval i policejnímu okrsku Praha-západ.

Zatím není jasné, jestli premiér poslancům z bezpečnostního výboru představí právě Murínovo jméno. Oficiálně to nikdo nepotvrdil.

„V tuto chvíli máme avizovaného jediného kandidáta. Tajné není, ale domluvili jsme se s panem premiérem, že ho oznámí on. Podle mých informací by potom v pondělí měla vláda tento návrh projednat,“ uvádí předseda výboru Roman Váňa z ČSSD.

V souvislosti s novým šéfem inspekce se mluvilo i o bývalém řediteli Vězeňské služby Petru Dohnalovi. Uspěl totiž se stížností proti přeřazení do záloh. Zůstává tak ve služebním poměru a i on by mohl splňovat podmínky pro vedení Generální inspekce bezpečnostních sborů.

O propuštění ze služebního poměru požádal Bílek premiéra po vypuknutí údajně korupční kauzy Vidkun týkající se podnikatelů a policistů v Olomouckém kraji.

GIBS se zabývá prohřešky a trestnými činy policistů, celníků a příslušníků vězeňské služby a je samostatným bezpečnostním sborem. Ředitele inspekce jmenuje a odvolává podle zákona premiér na návrh vlády a po projednání v bezpečnostním výboru.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme