V Gaze vznikla první baletní škola. Tanec palestinské dívky učí Ukrajinka

V konfliktem zasažené Gaze vznikla baletní škola. Dívky v ní učí tančit Ukrajinka, která se do oblasti přivdala. Na lekce už dochází 50 malých baletek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Baletní střevíčky (ilustr. foto)

Baletní střevíčky (ilustr. foto) | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Sen o baletní škole se stal v dětském kulturním centru Al-Qattan skutečností poté, co se do Gazy z Ukrajiny přivdala Tamara, která tanec sama vystudovala a může ho i učit.

Zprvu se rozjel jen pilotní projekt. Zájem o hodiny baletu ale překvapil i samotnou ředitelku centra Heyam al-Heyekovou.

„Začali jsme s baletním kurzem a nejdřív jsme chtěli otestovat reakci v palestinských rodinách na výuku. Přece jenom žijeme v arabské konzervativní společnosti. Mysleli jsme, že některé rodiny budou proti. Ale naopak, spoustě z nich se ten nápad líbil. A to nás povzbudilo,“ řekla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Piruety a spousta růžové. Svůj baletní sen si plní malé dívky i v palestinské Gaze. Více Lubica Bergmanová

Několikaletý konflikt mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem dopadá i na děti. Mnozí rodiče tak berou lekce baletu hlavně jako terapii pro své dcery.

„Moje dcera, stejně jako ostatní děti tady v Gaze, má zkušenost s válkou. A to ovlivnilo její psychiku. Cítila se strašně, měla noční můry a v noci se budila s pláčem. Bála se spát ve svém pokoji. Hned po první hodině se ale domů vrátila veselá,“ popsala matka šestileté Marie.

Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme