Působení Kleslové ve státních firmách už řeší žalobci, udání poslal anonym

Žalobci už řeší působení bývalé místopředsedkyně hnutí ANO Radmily Kleslové ve státních a městských společnostech. Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová dostala trestní oznámení, podle kterého byla práce Kleslové pro firmy jen fiktivní. A tím pádem společnosti finančně poškodila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starostka Prahy 10, Radmila Kleslová

Starostka Prahy 10, Radmila Kleslová | Foto: Praha 10

Oznámení podal anonym 18. prosince 2015, teď je do médií rozeslal s logem hnutí Anonymous.

Kleslovou podezřívá z porušení povinností při správě cizího majetku, případně z jiných trestných činů. Pro server Neovlivní.cz to potvrdila vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Kleslová údajně pouze vydávala fakturu za práci, kterou nedělala. Před časem o tom pochybovali i i samotní členové dozorčí rady ČEZ. Tam měla dostávat sto tisíc korun měsíčně. Podobně to bylo podle serveru Neovlivní.cz v Českých drahách, kde podniková právnička odmítla fakturu pro Kleslovou proplatit.

Podle zjištění Českého rozhlasu pracovala pro Správu železniční dopravní cesty od konce roku 2013 do dubna 2014. Podle mluvčího státní organizace Jakuba Ptačinského dostávala 95 tisíc měsíčně:

„Bývalý generální ředitel si ji vybral na základě zkušeností, řekněme osobní důvěry. Vybral si ji jako někoho, o čí rady stojí a v jejíž schopnosti věří.“

Sama Kleslová i dotčené firmy ale doteď vždy trvaly na tom, že její příjmy zcela odpovídaly práci, kterou pro ně politička odváděla.

Trestní oznámení vychází kromě informací z médií i ze skutečnosti, že Kleslová nemohla tak velké množství práce pro tolik firem stíhat. Oznámení je prý podobné tomu, které před časem cílilo na lídra hnutí ANO Andreje Babiše. Autoři zůstávají v anonymitě údajně proto, že se bojí následných represí.

Kauza Kleslová a ČEZ | Foto: Český rozhlas

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme