Obama vyzval k nápravě americké politiky. Chce změnit způsob vytváření volebních obvodů

Optimistickou vizi do budoucnosti nabídnul Američanům prezident Barack Obama ve svém posledním projevu o stavu unie. Obama hájil své kroky během sedmi let ve funkci a snažil se odrazit negativní rétoriku rozbíhající se prezidentské kampaně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: Reuters

Barack Obama zvolil v posledním osmém projevu o Stavu unie optimistický tón, ujistil Američany o tom, že Spojené státy mají nejsilnější a nejodolnější hospodářství na světě.

Vyzdvihnul také úspěchy sedmi let ve funkci – například reformu zdravotnictví. Soustředil se ale hlavně na budoucnost, Američany vyzval, aby se zasadili o zlepšení politického klimatu ve Spojených státech, kde se v posledních letech prohloubily rozdíly mezi republikány a demokraty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kromě shrnutí priorit pro letošní rok nastínil Obama i představy o tom, co bude následovat po jeho odchodu z úřadu, poznamenal komentátor ČRo Milan Slezák

Nepřímo odrážel negativní rétoriku republikánských kandidátů, hlavně Donalda Trumpa, když kritizoval protimuslimské a protiimigrační nálady.

Chyby systému prý už vidí příliš mnoho Američanů. Obama chce třeba zjednodušit registraci k volbám. K nápravě politiky je podle něj potřeba změnit systém a ne jen vyměnit jednotlivé politiky.

„Myslím si, že musíme ukončit praxi, kdy se volební obvody vytvářejí tak, že si politici vybírají voliče a ne naopak. Věřím, že musíme omezit vliv peněz na naši politiku tak, aby několik rodin a skryté zájmové skupiny neovládaly naše volby," prohlásil Obama.

Američtí zákonodárci teď pravidelně mění hranice volebních obvodů. Veřejnost je kritizuje, že se tak snaží zajistit si své znovuzvolení.

Lenka Kabrhelová, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme