Místo lovu ohrožených zvířat se Kamerunci učí chovat řekomyši, po vzoru pražské zoo
Jak zabránit lovu vzácných zvířat a zároveň neohrozit složení stravy lidí, kteří jsou na nich závislí - to není pro ochránce přírody snadná hádanka. Pražská zoologická zahrada se pokouší omezit lov chráněných druhů v pralesích afrického Kamerunu výukou dětí, ale také hledáním alternativních zdrojů masa.
S chovem řekomyší ve vesnici Somalomo na okraji biosférické rezervace Dja začala pražská zoologická zahrada pod vedením ředitele Miroslava Bobka.
„Je to je součást aktivit ekoklubu a taky ukázka pro místní, že není nutné lovit bush meat, ale že tu zvěřinu, protože řekomyš má chuť zvěřiny, je možné udržitelně chovat a získávat jiným způsobem než lovem v pralese,“ vysvětluje.
Výběr druhu, který by v budoucnu mohl nahradit maso ohrožených zvířat, jako jsou gorily nebo luskouni, vyžadoval pečlivou úvahu. Usnadnil ho výzkum zoologa Daniela Frynty z Přírodovědecké fakulty UK.
„Nedokážeme místní přesvědčit, aby nejedli žádná zvířata. Jediné rozumné je nabídnout jim zdroj proteinů, který považují za hodnotnější, než jsou chráněné druhy, a zároveň něco, co v zásadě není až tak vzácné a co by šlo dokonce chovat,“ uvádí.
Chovatelka Valerie má teď ve svých kotcích 5 dospělých řekomyší a prvních 6 mláďat. Jedna ze samic je navíc březí, takže místa bude brzy málo a budou se muset postavit nové kotce.
„Řekomyši se chovají primárně na prodej, v tuto chvíli je pro nás důležité, aby se nastartoval i prodej dále,“ říká koordinátorka in-situ projektů pražské Zoo Lucie Vejmelková.
„Rádi bychom, aby se naše chovatelka naučila vést chov dál a mohla pak řekomyši prodávat do dalších vesnic, nebo je dovážet do hlavního města Yaoundé, protože tam jsou restaurace, které řekomyši odebírají,“ dodává.
Stejně jako lidé z pražské Zoo, i Valerie věří, že dělá dobrou věc. Z vlastní zkušenosti ví, že Kameruncům řekomyší maso chutná a tak doufá, že svou prací přispěje k ochraně ohrožených druhů v pralesích rezervace Dja.