Hrad se za Zemanovy výroky o Peroutkovi neomluví. Proti verdiktu se odvolal

Prezidentská kancelář se nebude omlouvat za výroky Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Proti verdiktu soudu se dnes odvolala. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček už dříve avizoval, že věc může skončit až u Ústavního soudu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

„Mohu potvrdit, že bylo v této věci podáno odvolání. Ale žádné další informace nebudu v tuto chvíli sdělovat,“ oznámil dnes mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Prezident Miloš Zeman mluvil loni v lednu na mezinárodním fóru o holokaustu o fascinaci některých lidí nacismem. V této souvislosti zmínil jméno novináře Ferdinanda Peroutky.

„Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky,“ uvedl ve svém projevu prezident.

Zmíněný text se ale Hradu nepodařilo dohledat, přestože vypsal pro nálezce odměnu 100 tisíc korun. Výrok o andělech a vlcích pak patří podle historiků novináři Janu Stránskému, což potvrdil i jeho syn.

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová žádala po Zemanovi veřejnou omluvu. Obě strany spolu jednaly, smír ale nenašly a spor zamířil před soud. Obvodní soud pro Prahu 1 letos v březnu nepravomocně rozhodl, že se prezidentská kancelář musí za výroky omluvit.

První rozstřel i amatérismus

Mluvčí prezidenta Ovčáček později označil verdikt za první rozstřel. Vyšší soud nebo soudy by se podle něj měly zabývat nejen otázkami kolem existence, či neexistence článku, ale i tím, zda byl, či nebyl Peroutka v určitém období fascinován nacismem.

Zeman se v neděli v rozhovoru pro Blesk.cz vyjádřil ke druhému ze svých výroků. Hájil se, že Peroutkovi ho ve svých pamětech připsal literární vědec Václav Černý a novinář toto přisouzení do své smrti nedementoval. Vyjádření soudkyně pak označil „tak trochu za důkaz amatérismu".

„Jinými slovy soudkyně si hraje na literární kritičku, popírá pramen, který se jmenuje profesor Václav Černý, a naopak příbuzní Ferdinanda Peroutky, kteří pochopitelně protestovali, jsou pro ni pramenem důvěryhodnějším. Je to tak trochu důkaz amatérismu, ale budiž,“ řekl Zeman.

Prezidentovou jedinou omluvou tak zůstává ta z loňského června. Zeman řekl, že článek Hitler je gentleman na vlastní oči četl, a omluvil se za to, že ho nenašel.

Ferdinand Peroutka | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Jana Klementová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme