Rakouská vládní koalice v prvním kole prezidentských voleb zcela propadla

V prvním kole prezidentských voleb v Rakousku s nečekaně velkým náskokem zvítězil kandidát pravicově populistické Svobodné strany Rakouska Norbert Hofer - získal téměř 36,5 procenta hlasů. Těsný souboj o druhé místo, a tedy i o postup do rozhodujícího druhého kola, vyhrál expředseda strany Zelených Alexander Van der Bellen, který získal 20,4 procenta hlasů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidát Svobodné strany Rakouska Norbert Hofer (vpravo) a tleskající předseda strany Heinz-Christian Strache

Kandidát Svobodné strany Rakouska Norbert Hofer (vpravo) a tleskající předseda strany Heinz-Christian Strache | Zdroj: Reuters

V konečných výsledcích zatím nejsou započítány korespondenční hlasy. Těch bylo odevzdáno 640 tisíc a sčítat se budou dnes.

Kandidáti vládní koalice - sociálních demokratů a lidovců - naopak zcela propadli, a komentátoři proto výsledky označili za senzaci, která bude znamenat radikální otřes pro politickou scénu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem o tyto volby byl nebývale vysoký, zdůraznil spolupracovník ČRo ve Vídni Zdeněk Lukáš

„V Rakousku byl zájem o tyto volby nebývale vysoký, k urnám přišlo 60 procent všech voličů,“ zdůraznil spolupracovník ČRo ve Vídni Zdeněk Lukáš. Podporu voličů podle něho Hofer získal zejména díky tématu současné uprchlické krize.

„On tuto otázku nemusel zdůrazňovat, protože krize je dána, a rakouský volič v současné době přeci jen už není až tak orientován na ‚merkelovskou wilkomen‘ vítací politiku pro utečence. A z toho titulu se tábor Toberta Hofera stal takto silný.“

V této souvislosti Zdeněk Lukáš připomněl, že Rakousko v poslední době změnilo postoj k migraci a po předjarní konferenci s balkánskými zeměmi je balkánská cesta pro běžence prakticky uzavřena.

Reprezentanti vládních stran utrpěli debakl: kandidát sociálnědemokratické strany (SPÖ) kancléře Wernera Faymanna Rudolf Hundstorfer a uchazeč koaliční lidové strany (ÖVP) Andreas Khol získali shodně jen 11,2 procenta hlasů. (Zdroj: ČTK)

Druhé kolo bude 22. května

V druhém kole prezidentských voleb lze podle Lukeše očekávat, že Hofera podpoří příznivci kandidáta strany křesťanských demokratů a na druhé straně voliči ostatních neúspěšných kandidátů dají hlas zástupci zelených, Alexandru Van der Bellenu.

„Tím pádem by to čistě matematicky znamenalo vítězství Bellena,“ odhadl Zdeněk Lukáš s odvoláním na nedávnou zkušenost z Francie, kdy se voliči neúspěšných kandidátů spojili proti vítězce prvního kola, Marine Le Pennové.

Do druhého kola postoupil i expředseda strany Zelených Alexander Van der Bellen | Foto: Reuters

ČRo, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme