Sobotka navštívil české vojáky v Afghánistánu, armáda tu zůstane minimálně dva roky

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD navštívil Afghánistán. Tamní prezident Ashraf Ghani při jednání s předsedou české vlády poděkoval za pomoc při budování afghánské armády. Sobotka se také setkal s českými vojáky, kteří slouží na kábulském letišti i na základně Bagram.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Sobotka navštívil Afghánistán, setkal se s českými vojáky na základnách v Bagrámu a Kábulu

Premiér Sobotka navštívil Afghánistán, setkal se s českými vojáky na základnách v Bagrámu a Kábulu | Foto: Úřad vlády ČR

„Rád využívám této možnosti, abych vám osobně vyjádřil svůj dík za to, co tady pro Českou republiku děláte. Vaše jednotka dělá nejen čest a dobré jméno naší zemi tady v zahraničí, ale také české armádě před našimi občany v České republice,“ řekl v projevu k vojákům Sobotka.

Šedesátce příslušníků Armády České republiky pak premiér předal medaile NATO za účast na operaci v Afghánistánu.

Vojáci slouží v drsném a prašném prostředí, ve vysoké nadmořské výšce a navíc jim neustále hrozí útoky islamistů. A samozřejmě jim chybí i jejich nejbližší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Sobotka navštívil české vojáky na kábulském letišti i na základně Bagram. Některým předal i medaile NATO. Více od Roberta Mikoláše

„Je nám po nich smutno. Přesto jsem se rozhodla do toho jít. Sloužím v Armádě České republiky a k tomu to patří. Musí to chápat i rodina,“ svěřuje se nadpraporčice Zita.

I díky tomuto nasazení jsou ale afghánské jednotky schopné čelit útokům teroristů, ať už z Tálibánu nebo v poslední době Islámskému státu. K nejdůležitějším pak patří i výcvik afghánských pilotů.

„Ve výcviku se hrozně moc posunuli. Ve schopnosti lítat sami lety operační mise. Lítají, vrací se, mají ztráty, střílí se po nich, ale pořád jsou schopni plnit operační lety. Nejsou možná precizní jako u nás v České republice, že se musí dodržovat přesnost plus minus pět kilometrů, ale oni to v tom boji vůbec nepotřebují. To pro ně není vůbec důležité. Mají ale obrovskou odvahu a vytrvalost,“ vysvětluje major Jan z leteckého poradního týmu pro vrtulníky Mi-17 a Mi-24.

Čeští vojáci hlídají základnu v Bagrámu | Foto: plk. Jana Růžičková, Generální štáb Armády ČR

V současnosti působí v Afghánistánu na 240 českých vojáků, z nichž část působí i na základně Bagram. A podle české vlády by minimálně v dalších dvou letech ještě působit měli.

„Je potřeba, aby afghánská armáda byla schopna lépe zvládat boj s Tálibánem. Není možné okamžitě stáhnout spojenecké jednotky z Afghánistánu, protože by se mohl opakovat vývoj, který jsme už viděli v Iráku, kde se Američané rychle stáhli. Bylo to v okamžiku, kdy irácká armáda ještě nebyla schopna čelit extrémistům a vedlo to ke vzniku Islámského státu,“ připomíná český premiér.

Jak ale Bohuslav Sobotka dodal, donekonečna nelze misi v Afghánistánu prodlužovat. Záleží také na stanovisku Spojených států i celé Severoatlantické aliance.

Premiér Sobotka jednal s nejvyššími afghánskými představiteli i o návratu migrantů. Evropská unie totiž dosud nemá s Kábulem uzavřenou dohodu o vracení uprchlíků. Afghánci jsou přitom po Syřanech druhou nejpočetnější skupinou žadatelů o azyl v Evropské unii.

Armáda ČR - zahraniční mise | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme