Odchod Británie z EU by ohrozil mír v Evropě, varoval Cameron

Za ohrožení míru a stability v Evropě označil případný odchod Spojeného království z Evropské unie šéf londýnské vlády David Cameron. V dnešním projevu o dopadech unijního referenda zdůraznil, že takzvaný brexit by Británii mimo jiné zkomplikoval boj proti terorismu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron varoval před izolacionismem

Britský premiér David Cameron varoval před izolacionismem | Zdroj: Reuters

Varianta vystoupení z osmadvacítky podle Camerona představuje pro kontinent bezpečnostní riziko, a Británie by si neměla namlouvat, že by ji jako nečlenskou zemi unie případné konflikty nezasáhly.

„Můžeme si být jisti, že mír a stabilita kontinentu jsou bez jakékoli pochybnosti zaručené? Je to riziko, které stojí za to podstupovat? Takový ukvapený závěr bych nedělal,“ řekl mimo jiné předseda britské vlády.

Rozdíl mezi zmařeným teroristickým útokem a atentátem úspěšným tvoří podle ministerského předsedy často jeden díl skládačky zpravodajských informací.

A právě ten by podle Davida Camerona mohl britských úřadům po vystoupení z EU najednou chybět.

Britský premiér tak varoval, že se mír v Evropě nesmí brát jako něco automatického, a coby hrozbu výslovně zmínil takzvaný Islámský stát stejně jako podle Camerona „opětovně agresivní Rusko“.

David Cameron nemá pochyb o tom, že Británie je bezpečnější a silnější v řadách EU s tím, že jí v minulosti izolace nikdy neprospěla. „Členství v EU dává Spojenému království skutečnou moc. Odchod z EU by přinesl jen iluzi této moci,“ dodal.

Obavy o jednotu Spojeného království

Jak Cameron upozornil, Skotsko chce v unii zůstat, a pokud by Britové v referendu rozhodli o vystoupení z unie, Skotové by Spojené království nejspíš opustili.

Hlasování o setrvání Británie v EU se bude konat 23. června a průzkumy veřejného mínění naznačují, že jeho výsledky by mohly být velice těsné.

Podle šetření společnosti ICM ze začátku května by pro vystoupení Británie hlasovalo 46 procent dotázaných, pro setrvání 43 procent. Jedenáct procent dotázaných se ještě nerozhodlo.

Kampaň před referendem teď v Británii vstupuje do své ostré fáze. Lídr přívrženců brexitu, někdejší londýnský starosta Boris Johnson, Cameronovu argumentaci odmítl s tím, že odchod z EU neznamená, že by Británie opustila Evropu.

Johnson jinak vyvolal ostrou kritiku některých britských politiků, stejně jako bývalých šéfů polské a švédské diplomacie Sikorského a Bildta, svým prohlášením, že za konflikt na Ukrajině a údajné vyprovokování Ruska může Evropská unie.

Bývalý londýnský starosta Boris Johnson, jedna z hlavních postav tábora zastánců vystoupení Británie z EU | Foto: Reuters

Jiří Hošek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme