Odpůrci Temelína jsou připraveni i na mezinárodní soudní dvůr

15. září 2005

Rakouští odpůrci atomu a zástupci čtyř stran hornorakouského zemského sněmu jsou připraveni zvýšit tlak k vyřešení údajných sporných otázek spojených s provozem jaderné elektrárny Temelín. Chtějí apelovat na vlády obou zemí a komise EU a jsou rovněž připraveni se případně obrátit se žalobou k mezinárodnímu soudnímu dvoru, napsala agentura APA. Podle dalších informací, které má ČTK k dispozici, nejsou vyloučeny ani opětovné blokády hranic.

Jihočeská jaderná elektrárna je od 11. října loňského roku v trvalém provozu, což je podle hornorakouského hejtmana Josefa Pühringera vzhledem k současným dohodám v rozporu s ujednáním melkského procesu. Odborník na mezinárodní právo Manfred Rotter dospěl ve svém právním posudku k závěru, že protokol z Melku má ve svém bruselském znění závaznost z hlediska mezinárodního práva. Povolení ke komerčnímu provozu uzavírá fázi zkušebního provozu a z hlediska jaderné bezpečnosti je jediným podstatným povolením v rámci kolaudačního řízení, soudí zástupci hornorakouské vlády. Kolaudace by se měla uskutečnit ještě letos. Podle Pühringera budou požadovat vysvětlení na české vládě a provozovateli elektrárny, společnosti ČEZ, zda je Temelín skutečně komerčně využíván. V tom případě zvažují soudní žalobu.

"Spor o Temelín je maraton, v němž se nyní dostáváme do cílové fáze," prohlásil zemský rada pro životní prostředí Rudi Anschober. Podle něho dospěl Rotter svým posudkem k poznatku, že rozhodující není v tomto případě české, ale mezinárodní právo, a to bylo porušeno. Elektrárna byla loni v říjnu českým Státním úřadem pro jadernou bezpečnost uvedena do trvalého provozu, aniž byla podle Anschobera provedena dodatečná opatření související s bezpečností Temelína vyplývající z melkského procesu. Roland Egger z Platformy proti atomovému nebezpečí v prohlášení zaslaném ČTK upozornil, že tímto rozhodnutím SÚJB porušil ujednání z Melku. Hornorakouská delegace plánuje projednat další postup s rakouským ministrem životního prostředí Josefem Pröllem. "Plánujeme rozsáhlá opatření. Je to politováníhodné, nicméně pouze blokády hranic z minulých let byly schopny politikou pohnout. Díky odstavné koleji zvané melkský proces bylo mnoho lidí ukolébáno ve zdánlivé jistotě, ale nyní víme, že Temelín je stejně nebezpečný jako dříve," řekl Andreas Reimer z výboru organizace Stop Temelín. První, zatím neupřesněné akce plánují odpůrci atomu na 8. října.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio