Kvapil se vzdal postu starosty Brna-Žabovřesk

Aleš Kvapil ráno rezignoval na post starosty a zastupitele městské části Brno-Žabovřesky. Důvodem je podezření, že si minulý týden řekl o úplatek firmě, která chtěla v Žabovřeskách stavět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Rezignaci Aleše Kvapila potvrdil místostarosta Žabovřesk Marel Šlapal: "Přibližně v devět hodin přišlo na naší podatelnu ohlášení Aleše Kvapila, ve kterém rukou píše, že ke dni 15. února 2010 rezignuje na funkci starosty a současně také na zastupitele městské části Brno Žabovřesky."

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle místopředsedy strany Petra Nečase by Kvapil neměl zůstávat ani v řadách ODS.

Kvapil je podezřelý z toho, že požadoval úplatek po developerské firmě. Pokud by sám nerezignoval, pravděpodobně by ho z funkce starosty odvolali ve čtvrtek zastupitelé. Kvapil přijde také o šesté místo na jihomoravské kandidátce občanských demokratů do parlamentních voleb. V neděli totiž městští občanští demokraté doporučili regionálnímu sněmu, aby Kvapila nezařadil na kandidátku do poslanecké sněmovny.

Ve vazbě je i bývalý tajemník části Brno-střed Radovan Novotný. Oba muži patří k vlivným členům brněnské ODS. Teď jim hrozí až 12 let vězení.

Vyloučení z ODS se bude teprve řešit

Vyloučení ze strany ale není jisté, řekl předseda brněnské ODS Pavel Blažek: "Vylučování pod mediálním tlakem při absolutní neznalosti toho, co se stalo, bych nepovažoval za vhodné. Musím ale podotknout, že ty dva, kteří jsou momentálně ve vazbě, členství ODS v tuto chvilku vůbec nezajímá."

Případ Aleše Kvapila by dnes mohlo řešit i širší vedení strany. Místopředseda strany Petr Nečas si myslí, že o vyškrtnutí z jihomoravské kandidátky ODS by měla usilovat i Výkonná rada.

Podle Nečase by Kvapil navíc neměl zůstávat ani v řadách ODS: "Podle stanov Občanské demokratické strany za zastavení kandidátních listin do voleb do poslanecké sněmovny odpovídá Výkonná rada, ona nepotřebuje žádné další povolení, aby tento krok na svém jednání udělala. Podle stanov člena může vyloučit nejen místní sdružení, ale my předpokládáme, že tak učiní velmi rychle."

Renáta Prátová, Pavel Kvapilík, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme