Íránský jaderný vědec Amírí mohl být dvojitý agent

Íránský jaderný vědec Šahrám Amírí několik let pracoval pro americkou špionáž, zároveň ale mohl být po celou dobu íránským agentem. Píše to britský list Sunday Telegraph. Amírí loni zmizel v Saúdské Arábii a tento týden se objevil ve Spojených státech s tvrzením, že ho tam unesli Američané. Ve čtvrtek se vrátil do Teheránu, kde se mu dostalo bouřlivého přivítání pro národního hrdinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šahram Amírí

Šahram Amírí | Foto: IRNA News Agency

Američané popírají, že by Amírího unesli. Veřejně naopak tvrdí, že přijel dobrovolně a že jim za pět miliónů dolarů poskytoval informace o íránském jaderném programu.

Otazníky pak vyvolává nejen jeho rozhodnutí vrátit se do Íránu, ale také skutečnost, že tam po celou dobu zůstala jeho rodina.

CIA proto podle Sunday Telegraphu prověřuje, jestli Teherán neposlal Amírího jako návnadu Američanům cíleně. Právě tento vědec je podle amerických médií například jedním z klíčových zdrojů tři roky staré kontroverzní zprávy americké špionáže. V té se totiž píše, že Írán už před několika lety zastavil program jaderného zbrojení.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme