Bezpečnostní hrozby ženou vzhůru akcie zbrojovek, investoři čekají prosperitu

Zhoršená bezpečnostní situace ve světě vynáší nahoru akcie zbrojařských firem. Velký zájem o ně vyvolaly i nedávné teroristické útoky v Paříži. Jak píše deník E15, v šesti obchodních dnech zažil zbrojařský sektor na burzách pětiprocentní růstový skok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbrojařský sektor na burzách vyrostl za 6 dní o 5 procent (ilustrační foto)

Zbrojařský sektor na burzách vyrostl za 6 dní o 5 procent (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Zájem investorů o akcie zbrojařských firem je vlastně logickou reakcí. Předpokládají totiž, že se zbrojovkám bude v nejbližší době dařit. A netýká se to jen posledních týdnů, ale akcie rostou už několik měsíců.

„Ten nejviditelnější trend začal, už když probíhala nejaktivnější a nejviditelnější fáze ozbrojeného konfliktu na Ukrajině. Tam se hodně začalo mluvit o tom, že by zejména státy NATO měly zvyšovat výdaje na zbrojní výdaje, na obranu,“ připomíná analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Přitom nejde jen o samotné zbrojovky. Investory zajímají i další firmy spojené s obranou. Rostou tak akcie firem vyrábějících vojenskou radiotechniku nebo termokamery.

Roste i český export

I českému zbrojnímu průmyslu se daří, nikoli ale v souvislosti s pařížskými atentáty. Bezpečnostní situace se podle Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu zhoršuje dlouhodobě. A tak roste i vývoz českých vojenských výrobků, letos očekává růst zhruba o deset procent.

„Export českého obranného průmyslu je zhruba 12,5 miliardy a postupně roste. Z celkové výroby je zhruba 90 procent určeno na export. Je to hlavně proto, že poměr našich ozbrojených sil a velikosti českého obranného průmyslu je jednoznačně ve prospěch českého obranného průmyslu,“ říká prezident asociace Jiří Hynek.

Export zbrojního materiálu roste už tři roky v řadě. Současný objem je více než čtyřnásobný. Pokud srovnáme stav před deseti lety a za poslední čtyři roky, poskočil o více než 100 procent.

mkp, Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme