Rozhovor: Nováčkovi Rudolfovi Lhotskému drží palce jeho čtyři děti

27. prosinec 2015

Čtyřnásobných otců na Rallye Dakar moc nejezdí. Jedním z nich se už za týden stane motocyklový závodník Rudolf Lhotský. Jediný český nováček doplní čtveřici našich motorkářů. Navštívil jsem Rudolfa Lhotského přímo v dílně, abych se dozvěděl, že se o dakarskou účast snažil čtyři roky.

R. L.: Tyhle dakarské příběhy jsem sledoval už jako malé dítě. Hlavně Lopraise, který tam čaroval a každý den jsem se hrozně těšil na dakarské zprávy, to bylo něco pro mě. Už od malička to byl můj sen a sen se teď plní. Člověk si za tím ale musí opravdu jít, po čtyřech letech, co jsem se tomu věnoval, jsem se na Dakar opravdu dostal.

Na Rallye Dakar máte řadu předchůdců, co se týká řídítek motocyklu. Koho z Čechů si z dakarské historie nejvíce pamatujete?

R. L.: Můj největší vzor je David Pabiška, který je teď dokonce můj parťák. Sledoval jsem ho posledních 10 let. Pokaždé závod dojel, což svědčí o kvalitě jezdce.

S Davidem se určitě bavíte, jak Dakar jet. Už se spolu připravujete a pojedete za Barth racing team. Která z rad, které vám David říkal, vám zatím nejvíce utkvěla v paměti?

R. L.: Na tyto závody je potřeba přistupovat s velikým respektem. Samozřejmě mám takové ty silácké řeči, jako že chci dojet, umístit se na lepších příčkách, ale opravdu nejdůležitější je respekt ze závodu, protože je dlouhý, náročný, jede se tam devět tisíc kilometrů za 14 dní, což je hrozné. Brzy ráno se vstává, chodí se pozdě spát. A to je vlastně to, co mě tlačí do závodu, vyzkoušet si i toto a moc se na to těším.

Už jste přemýšlel i o takovém detailu, že si s sebou vezmete nějaký talisman, nějakou připomínku domova?

R. L.: Talismanů vezu několik, protože mám čtyři děti a každé z nich mi něco přibalí do batohu, takže myslím, že toho povezu hodně. Doma mi fandí manželka i děti, fandili mi i celou dobu, kdy jsem se o to snažil, věří mi a mám v nich obrovskou podporu.

autor: jař
Spustit audio