Jak pěstovat maliny?

7. červen 2013
Rada pro tento den

Maliník dělíme na odrůdy, které plodí na výhonech vyrostlých v loňském roce, říkáme jim jednouplodící, a na odrůdy remontantní, které plodí již na nových letorostech.

Výhony remontantních odrůd
Výhony jednouplodících odrůd po sklizni odumírají, ale už během vegetace vyrůstají výhony nové, které budou plodit v příštím roce. Naproti tomu výhony remontantních odrůd po přezimování plodí znovu. Ovšem již ne tolik jako v prvním roce. U remontantních odrůd proto necháváme v našich klimatických podmínkách na plodnost pouze výhony narostlé v daném roce, tzv. letorosty, jež po sklizni odstraníme.

Sklizeň a umístění
Hlavní sklizeň plodů remontantních odrůd je ve druhé polovině léta a může trvat až do prvních podzimních mrazíků. Maliníku se daří ve všech ovocnářských oblastech na slunném stanovišti a na středně těžkých, propustných, humózních půdách, přiměřeně zásobených živinami a vláhou, s mírně kyselou reakcí 5,5 až 6,5 pH.

Sázení
Maliník většinou vysazujeme na podzim do předem dobře zpracované půdy na vzdálenost 0,6–0,8 m do řad vzdálených od sebe 2,5–3 m. Aby se keře nerozkládaly do pracovní uličky (meziřadí), zhotovíme jednoduchou drátěnku ve tvaru T v šířce 80 cm a na ni napneme jeden až dva tahy drátů. Odnože prorůstající za vymezený prostor každoročně odstraňujeme.

Maliny

Nemoci
Nejobávanější chorobu maliníku způsobuje houba Didymella applanata. Na letorostech dlouhých 20-30 centimetrů houba u jejich báze a v okolí oček vytváří hnědé skvrny lemované fialovou obrubou, které později vytvářejí prstence. Hnědé nepravidelné skvrny se objevují i na listových stopkách a nervatuře listů. Napadené listy usychají a opadávají. V pokročilém stadiu se z výhonů odlupuje kůra, a výhony odumírají. Na zdřevnatělých výhonech se objevují početné černé tečky, ve kterých na jaře dozrávají výtrusy, které jsou zdrojem infekce. Nejúčinnější ochranou proti odumírání je výběr vhodného stanoviště. Z porostu také odstraňujeme všechny nemocné a odplozené výhony a spálíme je.

Celý text najdete v červnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio