Jak pěstovat jedlé houby na zahradě?

4. září 2013
Rada pro tento den

Není to sice pro každého a úspěšnost není vždy stoprocentní, ale určitě to stojí za to zkusit. První podmínkou je, abychom na zahradě měli vlastní „lesík“, tedy skupinku vhodných stromů, s nimiž houby žijí v symbióze.

Jsou to například břízy, duby, buky, smrky, borovice či jedle
Pokud takové stromy na zahradě nemáme, bude nutné je vysázet. A nemusíme čekat ani příliš dlouho – např. pěkný březový lesík z malých semenáčků vyroste již během 4–5 let. A jak si opatřit sadbu hub? Výhodou je, máme–li pozemek, který leží poblíž lesa. Houby se mohou rozšířit z lesních porostů sporami. Spory hub je také možné si do zahrady „donést“ s mulčovací kůrou, v níž bývají obsažené především spory smržů, a v různých substrátech pro rostliny, jejichž základ tvoří rašelina a kůrová drť. Ale spory mohou být také třeba na větvích či pařezech, které si dovezeme jako palivové dřevo.

Koupit sadbu nebo ne?
Nechcemeli ponechat nic náhodě, je možné (i když stále ještě ne zcela běžné) koupit i profesionálně připravenou a testovanou sadbu hřibovitých hub. Jde buď o práškovou směs připravenou z podhoubí či spor, nebo suspenzi s živými zárodky několika druhů lesních hub. V prodávaných suspenzích bývá obsaženo zpravidla více druhů hub, např. hřib smrkový, kozák březový, křemenáč osikový, ryzec smrkový, klouzek obecný, bedla jedlá a další. Dokonce je možné kupit přímo sazenice stromů, které mají podhoubí již „naočkované“.

Práškové směsi a suspenze
Ty sypeme nebo lijeme přímo ke kořenům stromů rostoucích na chráněném, stinnějším místě zahrady a to do přiměřeně vlhké půdy asi 10–20 cm hluboko, v kruhu asi 1–2 metry kolem kmenu stromu. Spory můžeme očkovat ke kořenům od jara do podzimu při teplotách nad 10 °C a je nutné udržo vat půdu stále mírně vlhkou. Musíme však počítat s tím, že ne všechny druhy hub obsažené v přípravku na zahradě vyrostou – ujmou se pouze ty, které budou mít na daném místě vhodné podmínky a správnou symbiotickou dřevinu.

Další informace najdete v zářijovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.