Houbaři si zatím o plných koších mohou nechat zdát. Ale nevěšte hlavu, naděje existuje

28. září 2016

Houbaři si určitě letošní podzim neužívají tak, jak by si představovali - o plných koších se jim může leda tak zdát. Odborníci sice místy pár kousků najdou, ale jak říká mykoložka Tereza Tejklová z hradeckého Muzea východních Čech, v nejbližších dnech se to nejspíš nezmění.

„Já se obávám, že tady na Hradecku to letos pořád vypadá velmi bídně. Podle předpovědi počasí se budou držet teploty nad 20 stupňů a srážky jsou bohužel stále v nedohlednu," vysvětluje Tereza Tejklová.

Když už nerostou houby takříkajíc na kosu, mykologům dělají radost aspoň vzácné druhy, říká Tereza Tejklová: „V Pardubckém kraji se povedlo najít dvě úplně nové lokality hřiba satana. Což je velice vzácná houba. A tady na Hradecku se objevila lokalita kde je těch barevných hřibů víc. Nedaleko Nechanic nám paní přivezla hřib rudonachový, hřib Le Galové a hřib satan."

Čtěte také

V poradně se tentokrát objevily jen ojedinělé exepmláře - nejedlá šupinovka nádherná či choroš šupinatý.

A s jednou plodnicí na určení přišel do poradny i dlouholetý houbař Jiří Čížek: „Jen to nesu ukázat." A Teraza Tejklová mu odpovídá: „To je čirůvka. A vypadá to na čirůvku kravskou, která bohužel k jídlu není. Vy nemáte štěstí."

Boletus satanas - hřib satan

Jiří Čížek tedy odešel zklamaný, ale bral to sportovně a s nadhledem
Pokud ani vás ještě letošní houbařská bída neodradila od myšlenek na houby, můžete se vypravit do hradeckého muzea - od 6. do 9. října tam pořádají výstavu s názvem "Houby živé, jedlé i jedovaté".

V dobré sezóně bývá k vidění i bezmála 400 druhů hub, letos to bude nejspíš o něco slabší, ale i tak zajímavé.

Organizátoři budou rádi i za to, když na výstavu dodáte vlastní nalezené exempláře, říká mykolog František Pavlík: „Je dobré je přinést v tom přirozením stavu. Aby houby houbař nezbavoval hlíny a nečistot. A je zapotřebí, abychom tu houbičku měli kompletní."

A že nic neroste? Nevěšte hlavu, naděje existuje, říká Tereza Tejklová: „Pořád věřím tomu, že aspoň ty ranní mlhy, popřípadě rosa, trochu něco zmůže. A že třeba aspoň někde na okrajích lesů, případně na loukách, by se snad i něco najít dalo."

Hřib je nejen krásný, ale i chutný
autor: lcz
Spustit audio