Thajský král zrušil svůj tradiční projev, který by mohl uklidnit napjatou situaci v zemi

Zrušení tradičního projevu thajského monarchy se dává i do souvislostí se současnou krizí v zemi. Rama IX. nepromluví k národu v předvečer svých narozenin vůbec poprvé po 62 letech, oficiálně kvůli nachlazení. Thajci i mezinárodní společenství přitom kvůli více než týdenní okupací letišť v Bangkoku stoupenci opozice očekávali, zda panovník uznávaný většinou obyvatel země vyzve k obnovení pořádku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

thajský královský pár

thajský královský pár | Zdroj: ČTK

Oficiálním důvodem zrušení tradičního projevu je zánět hrtanu. Vyloučena ale ještě není možnost, že král, který stále má největší vliv na dění v zemi, vystoupí ještě zítra, tedy v den svých 81.narozenin či v průběhu víkendových oslav.

Podle nejmenovaných diplomatů by totiž panovníkovo jasné označení protiprávnosti akcí na letištích v Bangkoku znamenalo i ukončení dalších protestů opozice. Obavy z obsazení čtvrtého největšího letiště v Asii neskrývají ani západní diplomaté, mohlo by totiž inspirovat islámské teroristy, navíc po nedávných útocích v Indii .

Thajsko nyní slibuje, že jeho provoz bude obnoven v pátek v 11.hodin místního času, souhlas ale musí dát i zahraniční komisaři, a to i proto, že demonstranti se v minulých dnech dostali i do kontrolní věže.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme