Pardubice stále řeší, co s opuštěnými areály

17. září 2015

V Pardubicích je několik velkých opuštěných průmyslových areálů, radnice už několik let zatím neúspěšně řeší, co s nimi. Nápady by byly, chybí ale peníze i investoři.

A když už vznikne nějaký projekt, vymění se vedení města a všechno začne od začátku.

Areál Kyjevská

Byl postavený začátkem dvacátých let minulého století pro továrnu na výrobnu obuvi. Ještě před dokončením ho ale původní stavitel odprodal firmě Telegrafia, která tam roku 1922 začala vyrábět telegrafy.

Po jejím zániku v roce 1945 se fabrika stala součástí národního podniku Tesla, od roku 1992 je areál opuštěný a chátrá. Od Tesly Pardubice ho nejdřív za symbolickou korunu dostal kraji a ten posléze dar poslal dál městu. Jediné, co se za tu dobu stalo, bylo odstranění starých ekologických zátěží.

Čtěte také

Město představu o budoucnosti areálu má. Chce tam mít služby, které by nekonkurovaly krajské nemocnici, ale spíš její činnost doplňovaly. Třeba domov pro seniory nebo léčebny dlouhodobě nemocných. V místě také chybí větší obchod.

Radnice ale nechce developerům nic nařizovat, i když několik podmínek má. Náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO) řekla, že budou chtít zachovat objekt Telegrafie. Ten totiž tvoří protihlukovou bariéru pro Pardubičky a podle posudku je ve velmi dobrém technickém stavu.

Areál Tesly v Pardubicích je dlouho opuštěný

Další podmínkou je vyřešení dopravy v Kyjevské ulici, tedy do krajské nemocnice. A také vybudování aspoň šesti set nových parkovacích míst.

Masarykova kasárna

V bývalých kasárnách se asi ještě nějakou dobu dít nebude. Projekt je sice hotový, ale nejsou peníze. Ředitel pardubického úřadu práce Petr Klimpl dnes řekl, že na ministerstvu stále probíhají jednání, jestli se bude stavět už v období let 2016 - 2018, nebo později nebo vůbec.


Brownfield je pozemek nebo objekt, který je opuštěný, nevyužívaný a většinou je to pozůstatek po průmyslové nebo zemědělské výrobě, případně opuštěný vojenský areál.

Areál kasáren chce ale využít i město. Tedy tu část, kde ještě nemá armáda nějaké závazky. Podle náměstkyně Dvořáčkové už existuje studie, která počítá s bytovou zástavbou. Takže by tam mohlo vniknout jakési minisídliště. Ale opět je potřeba nejdříve najít investora.

Kasárna TGM v Pardubicích 1

Rybitví

Území, o kterém se zatím moc nevědělo, je také v Rybitví, kde jsou opuštěné továrny. Dále sousedící areál Zelená Louka. To je podle Dvořáčkové velmi zajímavé území vhodné pro průmyslovou výrobu.

Je ale potřeba vyřešit dorpavní napojení, zastupitelstvo už odsouhlasilo peníze na projekt. Jestli se to podaří, tak se po nové silnici lépe dostanou do této zony nákladní auta, ulehčí se městu a hlavně to může přilákat investory, kteří by mohli vytvořit nová pracovní místa.

Automatické mlýny

V mlýnech je situace stále patová. Město nemá peníze a zjistilo, že může získat z dotací jen 150 milionů korun, což je málo. Na radnici je ted skupinka tří lidí, kteří se snaží spočítat, na co by částka vystačila. Náměstkyně Helena Dvořáčková řekla, že mlýny určitě potenciál mají, město by je mělo vlastnit, ale musí to mít aspoň trochu ekonomický smysl.

Automatické mlýny - zásobníky a výsypky na mouku

Prokopka

Továrna Prokop zkrachovala před třinácti lety, později areál koupila firma CPI.

Čtěte také

Demolice budov začala v roce 2010. Společnost CPI tam uvažuje o výstavbě bytových domů i komerčních objektů. V těchto dnech to ale pro firmu údajně není priorita. Radnice ted v další změně územního plánu lokalitu víc otevře, což by mohlo být pro investora motivací začít stavět.

autor: ba
Spustit audio