Auta. Auta. Samá auta. V Paříži

30. září 2010
Motožurnál , Motožurnál

Se začátkem podzimu se přesouváme do tepla aut. Pařížská přehlídka nám napoví, jaké novinky pro nás výrobci chystají. Autosalon v městě nad Sénou si nenechá ujít ani Motožurnál. A nenechá si to pro sebe.

Poprvé se pařížský autosalon konal na sklonku 19. století – v roce 1898. Od té doby uplynulo hodně benzínu a nafty… Letošní ročník bude zajímavý samozřejmě kvůli novinkám, ale to není všechno. Nejen pro fajnšmekry připravilo deset výrobců ukázku svých historických pokladů.

Citroën, Peugeot, Renault, Alfa-Romeo, Jeep Chrysler, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Nissan a Opel prezentují unikátní kousky od prvních nápadů přes jejich další vývoj. Dozvíte se o historii těchto krasavců – jejich nejvýznamnějších modelů, které se vyráběly nebo stále ještě vyrábějí už několik generací.

Radiožurnál samozřejmě na této podzimní světové přehlídce nových vozů nemůže chybět. Už 30. září po 13. hodině uslyšíte v Motožurnálu reportéry Petra Jansu a Jana Říhu, kteří vás seznámí s novinkami. Na webu potom v obsáhlé příloze najdete obrázky a fakta. Těšit se můžete na zajímavosti k premiérám vozů, na představení ekologických i sportovních aut a na pohled do zákulisí pařížské automobilové show.

Například Škoda připravila prezentaci druhé generace úsporných modelů s názvem Green Line a možná má pro nás i překvapení: koncept některého z budoucích modelů. Hlavním tahákem Audi je luxusní liftback A7 Sportback s technikou, která se objeví v nové generaci modelu A6.

Škoda Octavia Green E Line

Chevrolet předvádí nové aveo, poprvé v Paříži je možné vidět novou generaci Jeepu Grand Cherokee, Renault chce doma představit svoji novou vlajkovou loď – vůz vyšší střední třídy Latitude a Volkswagen svůj nový passat.

A zkrátka nepřijdou ani děti. Třeba pro ty od 7 do 12 let je připravena mini motokárová (pro znalce karting) dráha v barvách filmu Auta. Starší děti a mládež – od 12 do 22 let – si zase mohou vyzkoušet jízdu na elektrické motokáře.

Jedete do Paříže?

Veletržní areál Paris Expo – Porte de Versailles je pro veřejnost otevřen každý den od soboty 2. do neděle 17. října 2010 od 10 do 20 hodin. K tomu navíc ve čtvrtek 7. a 14. října až do 22 hodin.

Pokud do Paříže poletíte letadlem nebo pojedete vlakem, pak ve městě se na místo konání autosalonu dostanete metrem, tramvají, autobusem nebo taxíkem.

Jedete-li ale autem, pak třeba z Prahy (jako naši reportéři) jeďte po plzeňské dálnici D5 na hraniční přechod Rozvadov, kde se napojíte na dálnici A6. Ta vás přes Norimberg, Heilbron, Mannheim a Saarbrücken provede celým Německem až na francouzské hranice. Tady se napojíte na dálnici A4, která vás přes Metz a Reims dovede až do Paříže.


Zvětšit mapu: trasa z Prahy do Paříže

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio