Rusové berou tureckou Antalyi útokem

Tureckému přímořskému městu Antalyi se někdy mezi turisty přezdívá malé Rusko. Podobně jako v Karlových Varech i zde v ulicích potkáte stovky Rusů. A pro ty, kteří se v Antalyi usadili, město uspořádalo festival.

Před městským divadlem v Atatürkově parku, jen několik desítek metrů od ruského konzulátu, se hemží skupinka lidí v pestrobarevných kostýmech. Za doprovodu tahací harmoniky a nezvykle i saxofonu hrají ruští muzikanti a zpěváci své písně. Zatím jen pro kolemjdoucí. Za pár minut už se však řadí za sebe a vyrážejí na večerní průvod městem.

Na hlavním antalyjském bulváru hosty z Ruska oblečené do tradičních krojů a mávající ruskými vlajkami Turci vřele zdraví. Na Rusy jsou tu zvyklí. Jen minulý rok do Antalye, největšího tureckého letoviska, přijelo na dva milióny ruských turistů. Jsou hned na druhém místě za turisty z Německa, kterých se každoročně do Antalye podívá okolo čtyř miliónů. Poměrně mnoho Rusů se však v poslední době v Turecku usadilo a našlo zde nový domov.

Harmonika na ruských dnech

„Kolik je nás tu v Antalyi?“ ptá se své taktéž ruské kamarádky 39letá Natalya Burselová, která se do Antalye, podobně jako stovky dalších ruských žen, před nedávnem provdala. Nakonec se shodují, že trvale žijících Rusů v Antalyi je asi okolo tří tisíc.

„Je nás tu poměrně dost. Někteří si tady našli partnera, spousta mých kamarádek se sem přivdala, někdo přišel za prací a samozřejmě je tu plno ruských turistů,“ říká Natalya a hned dodává, že se jí život v Antalyi moc zamlouvá. „Ani mi tu moc nechybí domov, protože tady máme několik ruských televizí, jsou tu ruské restaurace a dokonce i několik ruských obchodů, kde můžu sehnat naše potraviny. Teď tu ještě navíc máme tento festival,“ pochvaluje si.

Ruský průvod se řadí

Víkendové ruské dny nabídly Antalyi typickou ruskou zábavu. V programu byly koncerty tradiční hudby, taneční představení, z Ruska přijely i dětské akrobatické skupiny a nechyběl ani večerní bál. Program byl samozřejmě namířen na zdejší ruskou obec, ale bavili se často i místní.

Například rodina Dilek Ozerové se přišla na festival podívat, aby víc poznala kulturu svých sousedů. Jak říká, mezi Rusy má spoustu přátel. Dokonce už se naučila i pár ruských frází. „Chci se naučit rusky. Kdybych mohla, hned bych šla do nějakého kurzu. Například mému synovi to jde mnohem lépe, ale má problémy s tou jejich abecedou. Máme ruské sousedy v našem domě, proto jsme se o Rusko začali víc zajímat. Máme doma i nějakou ruskou hudbu, kterou občas posloucháme,“ říká Dilek.

Ruská rodina v Antalyi

Její slova potvrzují, že Turci mají své Rusy rádi. Je tomu i naopak. Rusové si vybrali Turecko nejen kvůli teplu a moři a poměrně nenáročné dopravě, ale i kvůli turecké pohostinnosti a kvalitě nabízených služeb v místních luxusních hotelech.

Když se tady v Antalyi začnete s místními na téma Rusové v jejich městě bavit, dojdete pokaždé v diskuzi i k jednomu velmi ožehavému tématu - k prostituci. Nejen místní, ale hlavně někteří turisté jsou každé léto udivení tím, kolik žen se v hotelech i v ulicích nabízí. Z devadesáti procent jsou to podle místních ženy z Ruska nebo jiných zemí bývalého Sovětského svazu.

Turci hledí na ruský průvod

Dalším problémem a častou příčinou stížností hostů je, že s příchodem Rusů do Turecka přišla i vodka, tedy spousta opilých lidí jak v hotelech, tak na plážích. Na mikrofon na toto téma ovšem lidé raději nemluví.

Ruština zněla v Antalyi o víkendu častěji než obvykle, ale v příštích měsících ji možná v Turecku zaslechnete ještě více. Ruských turistů pravděpodobně přibude. V polovině května se totiž Rusko a Turecko dohodly na oboustranném zrušení víz, a tak Rusům v cestě za poměrně levnou dovolenou nebrání ani zdlouhavé papírování.


Zvětšit mapu: poloha Antalye v Turecku
Spustit audio