Šípky netradičně: šípkové víno a šípková omáčka

30. listopad 2015

Šípkový čaj, popíjený v teple u kamen, působí v podzimních a zimních dnech jako balzám pro tělo i duši. Kdo ale vyzkoušel šípkové víno, ten potvrdí, že v tomto směru je ještě lepší!

Víno se dá vyrábět jak ze šípků čerstvých, tak sušených a receptů je mnoho. My vám doporučíme ten nejjednodušší, který zvládne i nezkušený výrobce.

Budete potřebovat tři půllitry čerstvých šípků, tři litry vody a dvě kila cukru. Šípky zbavené stopek a zbytků okvětí nasypete do velké lahve nebo demižonu. Svaříte vodu s cukrem, necháte vychladnout a přelijete přes šípky.

Můžete, ale nemusíte, přidat zákvas z vinných kvasinek. Nádobu uzavřete buď kvasnou zátkou, nebo pevně přetáhněte hrdlo pergamenovým papírem s několika dírkami a nechte kvasit několik dní někde v teple.

S nádobou nepohybujte, ani ji neotvírejte a jen sledujte, jak během kvašení klesají šípky ke dnu. Když všechny klesnou a kvašení viditelně ustane, za pomocí hadičky stočte tekutý podíl bez šípků a bez kalu do lahví. Ty dobře uzátkujte a uložte v chladu. Na zbylé šípky můžete opět nalít svařený cukr a můžete vyrobit další várku vína.

Pozor! Až budete šípkové víno popíjet, zacházejte s ním jako s lékem a dopřávejte si ho jen v malých dávkách.


Zdraví prospěšné látky v šípcích zůstanou i po tepelné úpravě

Šípky se musí vařit

I když se vařením šípků zničí většina vitamínů, pořád v nich zůstane spousta dalších látek, které pomáhají našemu zdraví. Spousta minerálů, pro cévy prospěšný rutin i karotenoidy získáte i z takové dobroty, jakou je šípková omáčka. Dá se vyrobit ze šípkové marmelády nebo sušených šípků, ale to už šípky procházejí dvojí úpravou a prospěšných látek se ztrácí víc.

Nejlepší je sáhnout po šípcích čerstvých. Vezměte jich asi 10 - 15dkg, přidejte k nim 4 lžíce červeného vína, trochu rajčatového protlaku, 2 hřebíčky, kousek skořice, 6 zrnek pepře a 4 nového koření, šťávu z celého citrónu a půl litru vody. Vše povaříte, zahustíte jíškou, přecedíte a dochutíte solí.

Podávat se může ke všem druhům masa, ale dobře chutná i nalitá na vařené brambory nebo na grilovanou zeleninu.

Přidáme i recept na zdravé vánoční cukroví. Hrst sušených šípků namočte, aby změkly a nakrájejte na velmi drobné kousky. Smíchejte s hrstí ořechů, hrozinek a přimíchejte do roztavené čokolády. Lžičkou udělejte hrudky a nechte je ztuhnout na talířku.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.