O adventu zhubněte do foroty, radí dietolog Karel Urban

26. listopad 2015

V mnoha rodinách jsou Vánoce svátky stolů obložených dobrotami. Leckdo z nás po všem tom cukroví, řízkách a majonézových pochoutkách přibere nějaké to kilo. Už během adventu bychom proto měli zhubnout, tzv. „do foroty“.

Buď se na vánoční debužírování připravíme a zhubneme dvě tři kila, nebo v lednu zjistíme, že máme kila jaksi na víc.

„Vždycky je lepší se připravit a zhubnout předem než začínat novoroční předsevzetí slovy Shodím přebytečná kila,“ radí MUDr. Karel Urban. Motivace před Vánocemi je velmi silná a hubnutí jde téměř samo. Nezapomínejme na silný vliv psychiky.

Čtěte také

Naši předci toto řešit nemuseli, protože měli omezení příjmu jídla celý rok a navíc k tomu spoustu pohybu. Na historických fotkách obézní lidi téměř neuvidíte. A jak to máme s pohybem dnes?

MUDr. Karel Urban

„Sedm kilometrů chůze denně, to je základ,“ konstatuje dietolog. Podle MUDr. Urbana zvládne takovou porci pohybu denně každý. A každý pohyb vyžaduje energii. Tedy i chůze.

„Hubnutí je náročný boj, často celoživotní. A tak, jako v každém boji, vítězí i v tomto případě jedna strana. My máme tu výhodu, že soupeře dokonale známe a připravíme si takovou strategii, aby naše bitvy byly vítězné,“ říká MUDr. Karel Urban z ústecké poradny na hubnutí. Poslouchejte…

Spustit audio