Atlety čeká poslední mítink Diamantové ligy před MS. Ve Stockholmu se představí i tři Češi

Poslední mítink Diamantové ligy před mistrovstvím světa v Pekingu dnes přivítá Stockholm. V prestižním seriálu se mezi elitními atlety představí i tři Češi. Překážkářka Zuzana Hejnová, oštěpařka Barbora Špotáková a na patnáctistovce běžec Jakub Holuša. Pro halového mistra Evropy to bude velká zkouška. Po náročném soustředění totiž nastoupí během necelého týdne už do třetího závodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Holuša suverénně vyhrál semifinále běhu na 800 metrů na HMS v Istanbulu

Jakub Holuša suverénně vyhrál semifinále běhu na 800 metrů na HMS v Istanbulu | Foto: www.topathletics.org

„Byl to záměr vzhledem k tomu, že já si chci vyzkoušet tři závody. Protože jestli chci v Pekingu uspět, budu muset zvládnout tři závody ve čtyřech dnech,“ vysvětluje Jakub Holuša.

„Teďka to tak je a ještě k tomu samozřejmě cestování. Je to takový trénink, že hlava musí dát bokem to, že se cestuje, že je únava. Potom mě v Pekingu nemůže nic překvapit,“ věří český běžec, že se ideálně připraví na vrchol sezony, který začne v Číně 22. srpna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslední generálka před MS čeká atlety na Diamantové lize ve Švédsku, představí i tři Češi. Běžce Jakuba Holušu pozval k mikrofonu Jakub Marek

V sobotu doběhl na Diamantové lize v Londýně v takticky vedeném souboji na solidním sedmém místě, v úterý pak sám sebe překvapil časem jedna minuta 45 celých 81 setin sekundy na osmistovce v Táboře.

Na jihu Čech se Holušovo vítězství očekávalo, ale tak povedený běh, jeho nejrychlejší za poslední tři roky, prý ani sám nečekal. A tak půjde dnes do závodu ve Stockholmu s velkými ambicemi.

„Jdu tak, že chci běžet rychle. Jako by bylo finále mistrovství světa. Chci to zkusit zepředu, protože nemám vůbec co ztratit. A chtěl bych osobák na patnáctku,“ naznačuje.

Silná konkurence ve Švédsku by k osobnímu, možná i národnímu rekordu mohla Jakubu Holušovi pomoct. Na Diamantové lize v Monaku totiž Keňan Kiprop dokonce útočil na 17 let staré světové maximum. Dnes to podle českého mílaře až tak rychlé nebude, ale přesto doufá v čas lehce nad 3 a půl minuty.

„Ale myslím, že takových 32 by se mohlo běžet. Doufám, že se nepoběží takticky jako v Londýně. Že se poběží tak, aby byl vláček a nežďuchali jsme se,“ dodává Jakub Holuša, který se večer postaví na start patnáctistovky.

Ještě před ním, na úvod hlavního programu, vyrazí tři minuty po osmé hodině na trať 400 metrů překážek Zuzana Hejnová. Ta chce po Paříži a Londýně vyhrát třetí závod Diamantové ligy v řadě.

Velkou motivaci má i Barbora Špotáková, která poslední závod v britské metropoli prohrála o jeden centimetr s Lotyškou Palameikovou.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme