Ozbrojenci IS znovu zaútočili na kurdské město Kobani v Sýrii, zabili nejméně 35 lidí

V Kobani po několika měsících znovu zaútočilo hnutí Islámský stát. Dvě automobilové exploze a následné boje ve městě na syrsko-tureckých hranicích připravily o život nejméně 35 lidí. Protiútok přichází po týdnech úspěchů kurdských jednotek, které se přiblížily na pouhých 50 kilometrů od hlavního města takzvaného chalífátu Rakky. Dvojitá ofenziva Islámského státu má na mušce také syrskou armádu ve městě Hasake.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský stát znovu útočí na kurdské město Kobani v Sýrii

Islámský stát znovu útočí na kurdské město Kobani v Sýrii | Zdroj: Reuters

„Teroristé Islámského státu pronikli do města Kobani z Turecka. Poté odpálili svá vozidla naložená výbušninou," tvrdí zpravodajství syrské státní televize.

O průniku džihádistů z tureckého území mluví i Kurdové přímo v Kobani. Turecká prokurdská strana HDP označila poslední události za výsledek dlouhodobé podpory Ankary Islámskému státu. Vláda ale obvinění odmítá:

„Tvrzení, že ozbrojenci projeli do Kobani z Turecka, je lež. Tuto verzi naprosto popíráme, není to pravda," prohlásil mluvčí tureckého ministerstva zahraničí Tancu Bilgiç.

Pozice Islámského státu dnes ostřelovalo syrské i mezinárodní letectvo.

Bojovníci z hnutí Islámský stát obsadili Kobani loni a udrželi se tam čtyři měsíce, dokud je kurdské milice s pomocí letectva mezinárodní koalice v lednu neporazily. Z města tehdy do Turecka uprchlo 200 000 lidí.

Islámský stát se snaží získat i město Hasaká, které leží na severovýchodě Sýrie.

Boje v Sýrii si od jara 2011 vyžádaly na 230 000 obětí. Ze země uprchly více než tři miliony Syřanů a skoro osm milionů je jich na útěku z domovů ve vlastní zemi.

Syrští Kurdové opouštějí město Kobani | Foto: Reuters

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme