ČEZ nabízí plyn také domácnostem, láká na nižší cenu

Novým konkurentem tradičních dodavatelů zemního plynu se stane další významný energetický hráč na trhu skupina ČEZ. Začal nabízet plyn domácnostem a chce například garantovat o pět procent nižší ceny než konkurenční RWE. Ta minulý měsíc oznámila vstup na český trh s elektřinou pro domácnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Hlavním dodavatelem plynu v ČR je RWE Transgas. Tato společnost má zhruba sedmdesáti podíl na trhu. Dalších asi patnáct procent ovládá Pražská plynárenská, následují společnosti Vemex, E.ON a další. Podíl ČEZu na tuzemském trhu se zemním plynem přesáhl v současnosti dvě procenta. V současnosti dodává plyn pro více než sto podniků.

„Pro skupinu ČEZ bude dodávání plynu nejen pro firmy, ale i pro domácnosti výhodnou aktivitou. Mají vybudované zázemí pro dodávky elektřiny pro domácnosti a toto administrativní zázemí mohou využít i pro prodej plynu. Proces komunikace s dodavatelem se zjednoduší i odběratelům, protože budou mít jen jednoho partnera na elektřinu i na plyn,“ říká energetický expert konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prolínání trhu s plynem a s elektřinou mluvil na Rádiu Česko energetický expert konzultační firmy ENA Vladimír Štěpán.

„Jestliže již dnes ČEZ prodává plyn velkoodběratelům, rozšíření prodeje na maloodběratele je logické a výhodné. ČEZ nakupuje plyn levněji na zahraničních burzách a proto může nabízet výhodné ceny i pro obyvatelstvo,“ pokračuje Štěpán a dodává:

„Jedná se o obdobu strategie společnosti RWE, která kromě plynu začne domácnostem prodávat i elektřinu. Je to důkaz prolínání trhu s elektřinou a plynem. Je to trend, který zvýší konkurenci a pro trh bude určitě přínosem.“

Lidé mění dodavatele plynu čím dál častěji

Zatímco v roce 2008 změnilo dodavatele plynu necelých 600 odběratelů, loni jejich počet překročil 33 tisíc. „Očekávám, že to letos bude řádově sto tisíc odběratelů, kteří změní svého dodavatele. Kromě ČEZu je ne tuzemském trhu nejméně pět obchodníků, kteří se vysloveně specializují na prodej plynu domácnostem,“ uvádí energetický expert Vladimír Štěpán.

„Přínos to bude mít pro všechny obchodníky. Alespoň získají zkušenost konkurenčního prostředí. Trh s energiemi je dnes liberalizovaný a nemůžeme již mluvit jen o tuzemském trhu, ale minimálně o středoevropském. Je jen otázkou času kdy sem vstoupí obchodníci z Rakouska a z Německa a také naši obchodníci vstoupí na zahraniční trhy,“ konstatuje Štěpán.

ČEZ slibuje: Cenu plynu ve třetím čtvrtletí nezvedneme

Radost z konkurence by měli mít hlavně zákazníci. ČEZ totiž slíbil, že svým klientům se nezvýší cena plynu ve třetím čtvrtletí. Konkurenční RWE ji přitom bude zvedat o pět procent.

„My jsme dali záruku, že až do konce roku 2011 budeme vždy minimálně o pět procent levnější než dominantní dodavatel RWE Transgas. A ve třetím čtvrtletí letošního roku jdeme výrazně nad úroveň té slevy pět procent. A ta sleva je o 9, 7 procenta z celkové ceny,“ uvedl na Rádiu Česko mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČEZ začal nabízet plyn domácnostem, slibuje nižší ceny než RWE. Hostem Rádia Česko byl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Podle něj ČEZ využívá toho, že v tuto chvíli lze velmi výhodně nakoupit plyn na trzích oproti tomu, co má RWE na základě dlouhodobé smlouvy.

„Také do budoucna se budeme snažit udržet cenovou atraktivitu. A budeme lákat zákazníky také na servis, který je u velkých firem na jiné úrovni, než u malých nově vstupujících dodavatelů,“ řekl.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Václav Sochor, Jan Piroch, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme