Streets of Surrender jako SOS. Bono vzdává v nové písni hold Paříži

Irští U2 se vrátili do Paříže, aby tam odehráli dva koncerty, které v listopadu posunuli kvůli teroristickým útokům. „Dnes jsme všichni Pařížané,“ pozdravil frontman skupiny Bono Vox 16tisícové publikum. Série atentátů ho inspirovala k nové písni Streets of Surrender. Název je symbolický – první písmena totiž dávají dohromady zkratku tísňového signálu SOS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U2 se vrátili do Paříže, aby odehráli dva koncerty, které v listopadu posunuli kvůli teroristickým útokům

U2 se vrátili do Paříže, aby odehráli dva koncerty, které v listopadu posunuli kvůli teroristickým útokům | Zdroj: Reuters

Verše nové písně Bono odrecitoval v rozhovoru pro americkou CNN. Paříž je v ní popsána jako město svobody, v jehož ulicích je cítit láska a hrdost.

Kdy song zazní a kdo ho odzpívá, ale zatím není jasné, protože původně Bono píseň napsal pro italského bluesmana Zucchera Fornaciariho.

U2 se nechali inspirovat velkými světovými událostmi už poněkolikáté. Členové kapely v čele s Bonem jsou známí charitativními aktivitami, prosazováním lidských práv a výzvami k mírovým řešením světových konfliktů, což se také promítá do jejich tvorby.

Upravenou verzi písně The Saints are Coming vydali U2 společně s americkými rockery Green Day v roce 2006 poté, co se přes New Orleans přehnal hurikán Katrina, při kterém přišly o život tisíce lidí a který napáchal obrovské hmotné škody.

V klipu k písni U2 kritizovali postup úřadů a nabídli alternativní verzi historie – ukázali, jak by mohlo vypadat televizní zpravodajství, kdyby tehdy vláda prezidenta George Bushe mladšího přeložila vojenské jednotky z Iráku zpátky domů, aby místo válčení pomohly s evakuací obyvatel města. Výtěžek z prodejů The Saints are Coming pak U2 a Green Day věnovali na charitativní účely.

Novější písní napsanou na motivy důležitých světových událostí je Ordinary Love, která vznikla před dvěma lety jako pocta zesnulému Nelsonu Mandelovi.

Bono Vox | Foto: Český rozhlas

Simona Bartošová, Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme