V Brně vznikne unikátní onkologické pracoviště

V Česku by mělo vyrůst přední onkologické pracoviště nejen v Evropě, ale i na celém světě. Takové ambice má Masarykův onkologický ústav v Brně, kde vznikne centrum výzkumu rakoviny za 330 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratoř

Laboratoř | Foto: Tomáš Adamec

Peníze na nové centrum poskytla Evropská unie. Díky nim se opraví jedna ze stávajících budov Masarykova onkologického ústavu a rozvíjet v ní některé nové vědecké výzkumy týkající se diagnostiky a léčby onkologických nemocí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém onkologickém centru v Brně mluvil na Rádiu Česko předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček.

Centrum by mělo umožnit lékařům přizpůsobit léčbu konkrétnímu pacientovi. „Jde o to, že jsme každý jiný a také každý nádor je trošku jiný a musí se přihlížet k řadě okolností. Ukazuje se, že jestliže máme hodně informací o nádoru a o pacientovi i na molekulární úrovni, že umíme podstatně lépe nastavit léčbu, výsledek léčby je lepší, případně lacinější a je méně nežádoucích účinků,“ vysvětlil výhody personalizované léčby ředitel Masarykova onkologického ústavu Jiří Vorlíček.

Brněnské onkologické pracoviště by také mělo být vybaveno nejmodernějšími přístroji, které dnes výzkumníkům v Česku nejsou k dispozici a musí za nimi dojíždět do zahraničí.

Podle Vorlíčka je i přesto česká onkologie plně srovnatelná s onkologií zakládajících zemí Evropské unie

Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme