Dakarský deník 16 – Macháček na Dakaru v bugině?

15. leden 2011

33. ročník rallye Dakar dnes napíše svou poslední kapitolu. Tou bude závěrečná 13. etapa z Córdoby do Buenos Aires s měřeným úsekem dlouhým 181 kilometrů. Všichni čeští fanoušci doufali, že po něm bude mít Česká republika alespoň jedno medailové umístění.

Po diskvalifikaci Aleše Lopraise s tatrou jsme měli ve hře ještě čtyřkolkáře Josefa Macháčka. Jenže prasklá poloosa jeho yamahy rozhodla, že při svém posledním Dakaru se čtyřkolkou v rukách do cíle nedojede. A věřte tomu, nebo ne, třiapadesátiletý pětinásobný vítěz rallye Dakar na čtyřkolce Josef Macháček končí. Říkal to sice už loni a předloni, ale teď to opravdu vypadá na jeho definitivní rozhodnutí. „Letos to už opravdu beru jako ukončení. Je to definitivní a určitě k tomu vydám i nějaké prohlášení.“

Ostatně Machus, jak mu tady všichni říkají, skoro ve všech rozhovorech pro Radiožurnál na letošním Dakaru opakoval, že už ho musí začít porážet mladí. Že je ostuda, když jim stačí nebo je ještě rychlejší on jako dědek s pěti křížky na krku. Jenže i tak mohl bojovat o vítězství, kdyby ho nepostihly nejdřív problémy s navigačními přístroji, kvůli kterým dostal penalizaci, a pak osudová závada v podobě prasklé zadní poloosy, která se na trati bez náhradního dílu prostě spravit nedá.

Ovšem nemyslete si, Josef Macháček nebude příští rok při rallye Dakar sedět doma v křesle. Držitel čtyř zlatých týmových medailí a jedné individuální z motocyklové Šestidenní by to ani neuměl. V hlavě už má totiž jistý plán. Že by se z jezdce stal manažerem některého z pilotů, kterým zároveň staví čtyřkolky? Nebo že by si konečně splnil sen dojet rallye Dakar za volantem, třeba v bugině, kterou sám postaví? „Tentokrát raději nic neřeknu. Takže nemám nic naplánováno,“ odpověděl Josef Macháček.

Budeme si tedy muset opravdu počkat na zmiňované prohlášení.

autor: jař
Spustit audio