Šedesátník Kalina plánuje další Dakar

15. leden 2016

Nejrychlejší Tatra na Rallye Dakar má šestašedesátiletého navigátora. Jmenuje se Josef Kalina a společně s Karlem Lopraisem ochutnal dakarská vítězství. Teď jsou společně s pilotem Jaroslavem Valtrem devátí. Závodění už ho ale dost bolí.

Jaroslav Valtr a Josef Kalina v tuto chvíli jedou v nejrychlejší tatrovce na Rallye Dakar. Kdybyste to věděli před startem, co byste na to řekli?

J. V.: Že je to blbost. Jsem v tomhle realista a už mám z Dakaru zkušenosti, a vím, že se může všechno změnit ze dne na den. Prostě jsme řekli, že se budeme snažit dostat do desítky a to se zatím daří.

Vybral jste si velmi zkušeného matadora Josefa Kalinu jako navigátora, který navigoval i Karla Lopraise. Jak vaše spolupráce vypadá na letošním ročníku?

J. V.: Myslím, že to funguje skvěle, ale už jsme trošku zrychlili a Pepíčka Kalinu to bolí, tak v některých pasážích musíme jet opatrně. V autě si rozumíme, protože Pepík je výborný navigátor, i když občas se prostě chybička vloudí. Ale já jsem včera také položil auto na bok, takže si nemáme co vyčítat.“

Padla za Dakar nějaká peprná slova?

J. V.: Jasně, ta padají každý den.

Kdo nadává víc, vy nebo Pepa Kalina?

J. V.: Já, protože mám obrovský strach za volantem, ale Pepík mi to vždycky vrátí. Hned po 20 vteřinách se ale zase poplácáme a jedeme dál.

Josefe, 66 let, věk, kdy si jiní užívají s vnoučaty, a vy jedete ostrý závod Rallye Dakar. Proč?

J. K.: Mně to prostě chybí, to napětí, prostředí a bivaky, jsem na to hodně zvyklý. Ale na druhou stranu už musím být také realista, protože dneska se jezdí taková palba, že už to na tu moji starou kostru moc není.

To znamená, že příští ročník už nebude pro Josefa Kalinu závodní?

J. K.: Rozhodně už nepojedu s takovým pilotem, jako je Jarda Valtr, protože už mu nestačím. Ale kdyby bylo něco takového, jako třetí posádka, která by jim kryla záda, a jelo se klidně, ještě bych do toho šel.

autor: jař
Spustit audio