Odchod Řecka z eurozóny by měl na Česko minimální vliv

Řecko a Evropská unie se zatím nedokázaly dohodnout na dalším postupu. Nová řecká vláda na včerejším jednání odmítla návrh na prodloužení takzvaného záchranného programu jako absurdní. Znovu se proto objevily úvahy o možném odchodu Řecka z eurozóny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Fotobanka Pixabay

Jednání pokračují, dnes se schází ministři financí všech osmadvaceti zemí Evropské unie. A Atény mají čas na dohodu do konce týdne.

Případný odchod Řecka z eurozóny by měl na Českou republiku vliv jen zprostředkovaný, když pomineme přímé majetkové účasti v Řecku. Těch ovšem není mnoho.

Například konsorcium vedené skupinou KKCG drží kontrolní podíl v řecké loterii OPAP. Někteří lidé, včetně jednoho z bývalých českých premiérů, mají také v Řecku domy.

Řecko by zřejmě opustilo euro a zavedlo znovu národní měnu. Přitom by pravděpodobně v první chvíli byl kurz mezi eurem a drachmou jedna ku jedné. Trh by pak nastavil reálný kurz. Drachma by tedy nejspíš prudce oslabila.

Odchod Řecka by také mohl rozkolísat kurz eura. Ale jen z politických důvodů. Předpokládá se, že by vliv na euro netrval dlouho. Navíc za ty roky, kdy eurozóna Řecku pomáhá, jsou nejen euro, ale především evropské banky na tuto situaci mnohem lépe připraveny.

Odborníci tvrdí, že by se bankovní a finanční sektor s odchodem Řecka rychle a téměř bezbolestně vyrovnaly.

Řecko dostalo ultimátum. Když ho nepřijme, hrozí mu bankrot a odchod z eurozóny

Číst článek

Nečeká se ani přílišná reakce akciových trhů. Pokud jde o obchod, pak Řecko nijak výrazně nevyváží. Zřejmě by klesl dovoz zboží a surovin či energií do Řecka, ale to nebude pro evropské podniky žádná bolestná ztráta.

Oslabená drachma by na druhé straně mohla znamenat velice znatelné zlevnění pro turisty, kteří do Řecka přijíždějí.

Zájem turistů - i z České republiky - ovšem bude záviset na tom, jak by vypadal případný bankrot Řecka. Tedy zda bude fungovat infrastruktura - doprava, zásobování vodou, elektřinou, potravinami a podobně.

Eurozóna | Foto: Český rozhlas

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme