Řecko prý neuhradí MMF úterní splátku 1,6 miliardy eur

Řecko neuhradí Mezinárodnímu měnovému fondu splátku 1,6 miliardy eur, téměř 44 miliard korun, splatnou v úterý. Agentuře Reuters to řekl nejmenovaný představitel řecké vlády. Později to v německé televizi potvrdil i německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko stojí na rozcestí

Řecko stojí na rozcestí | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Atény již 5. června neuhradily MMF splátku 300 milionů eur. Místo toho se v rámci výjimečně používaného pravidla fondu rozhodly sloučit všechny červnové splátky do jedné a zaplatit až na konci měsíce.

Nesplacení půjčky Mezinárodnímu měnovému fondu ale neznamená, že Řecko přijde o možnost čerpat peníze z nouzového fondu Evropské centrální banky - pokud se řecká vláda dokáže dohodnout se zbytkem eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nejnovějším vývoji okolo řecké krize mluvili zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska a Kostas Tsivos z Ústavu řeckých a latinských studií Univerzity Karlovy

Jestliže země nesplatí splátku MMF, tak z hlediska mezinárodního práva ještě není v platební neschopnosti. Není to totéž, jako bankrot.

Řecko by bylo v platební neschopnosti vůči MMF, nemělo by tedy nárok na vyplacení žádné záchranné půjčky od MMF, dokud svůj dluh nevyrovná.

Ratingové agentury ale potvrdily, že nesníží rating Řecka do pásma D, tedy default - platební neschopnost. Pro Řecko je tak mnohem důležitější, jestli si udrží přístup k mezinárodnímu záchrannému programu.

Merkelová kritizuje Řeky. Na jejich straně prý nebyla vůle ke kompromisu

Číst článek

Situace kolem silně zadluženého Řecka se zdramatizovala poté, co premiér Alexis Tsipras o víkendu vyhlásil na 5. července referendum o plánech mezinárodních věřitelů na řešení dluhové krize.

Eurozóna následně zamítla další prodloužení záchranného programu pro Řecko, který má vypršet 30. června. Evropská centrální banka navíc nenavýšila nouzové financování pro řecké banky, které proto Atény na týden uzavřely.

Nejvýznamnější země Evropské unie dnes naznačily, že jednání s Řeckem o jeho záchraně před bankrotem a odchodem z eurozóny lze obnovit. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker ale upozornil, že už není možné Řekům nabídnout něco nového, protože všechny možnosti řešení již byly předloženy.

Evropská komise Řecku nepředloží žádný nový kompromis

Číst článek

Junkcer také uvedl, že plánované řecké referendum je ve skutečnosti hlasováním o setrvání Řecka v eurozóně.

Pokud v referendu padne ne podmínkám věřitelů, padá naděje, že by si Řecko vyjednalo další záchranný program.

Jestliže Řecko nebude kryto žádným programem a nebude naděje na vyjednání nového, tak ECB nebude mít pravděpodobně jinou možnost, než ho definitivně odstřihnout od nouzových půjček ELA. To by znamenalo okamžité zhroucení řeckého bankovního systému.

ČTK, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme