Sucho loni poznamenalo kvalitu ovoce, na váhu však byla sklizeň nejvyšší od roku 2006

Sklizeň ovoce v ČR loni vzrostla o 24 procent na 188 462 tun a byla tak nejvyšší od roku 2006. Oproti původním prognózám se na objemu úrody nijak negativně nepodepsalo loňské mimořádné sucho. U jádrovin se však nedostatek vláhy projevil nižší kvalitou, když výrazně více plodů bylo menších a skončilo tak v moštech a jiném průmyslovém zpracování. Na Ovocnářských dnech v Hradci Králové to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablka

Jablka | Foto: Dagmar Cestrová | Zdroj: Český rozhlas

Základ loňské dobré úrodě položily příznivé vegetační podmínky na jaře. „Nepřišly žádné jarní mrazy. Menší byl i výskyt škod krupobitím,“ uvedl Ludvík.

Dobré jaro svědčilo zejména peckovinám, jejichž sklizeň přichází dříve a sucha je nezasáhla. U třešní, višní, meruněk i broskví tak ovocnáři loni zaznamenali nárůst sklizně. Sucha však ovlivnila jablka, která jsou hlavním ovocným druhem v Česku.

Sklizeň jablek loni meziročně vzrostla o 19 procent na 155 640 tun a byla tak největší za posledních sedm let. Kvůli suchu však byly plody malé a více než polovina úrody skončila v moštu. Obvyklý poměr jablek na konzum a na průmyslové zpracování je opačný a pohybuje se na úrovni 60 procent konzumu ku 40 procentům na mošt.

„Cena jablek na zpracování je zhruba třetinová až čtvrtinová než cena konzumních, takže to bude mít vliv do hospodaření podniků,“ řekl Ludvík.

Vyšší vývoz jablek ke zpracování

Růst podílu na průmyslové zpracování podle Ludvíka dokládají výsledky vývozu, když se celkový vývoz jablek z ČR na průmyslové zpracování loni více než zdvojnásobil na 93 tisíc tun z předloňských 45 tisíc tun.

„Sucho naštěstí pro jablka nebylo tak kritickým faktorem jako mrazy, které se na úrodách podepsaly v letech 2011 až 2014,“ uvedl Ludvík.

Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie České republiky | Foto: Šárka Ševčíková

Stoupl však i dovoz jablek do ČR – podle předběžných údajů na rekordních zhruba 84 tisíc tun. Přispěl k tomu i pokles cen jablek na evropském trhu, který byl způsobený ruským embargem na dovoz ovoce z Evropské unie.

„Jablek byl na trhu přetlak. Klesly ceny a zvýšila se spotřeba. Do ČR se levně dovážela i kvalitní jablka z Itálie,“ uvedl Ludvík.

Poznamenal, že současný objem dovozu je zhruba dvojnásobný, než byl před vstupem Česka do Evropské unie. „Dovoz jablek má posledních deset let trvale stoupající trend,“ řekl.

Dobrý věk hrušňových a švestkových sadů

Co se produkce dalšího ovoce v ČR týká, za jablky na druhém místě skončily hrušky s nárůstem o 166 procent na rekordních 10 002 tun. Výrazný nárůst o 52 procent na 8742 tun loni vykázaly i švestky.

„U hrušní a švestek se projevují nové výsadby, jde o jediné dva druhy s trvalým růstem. Věková struktura sadů hrušní a švestek je nejlepší ze všech sadů,“ uvedl Ludvík.

Naopak špatná je věková struktura u ovoce na zpracování, které je dlouhodobě v krizi. Zejména jde o višně, angrešt a rybízy. Například višně bývaly v minulosti po jablkách ovocem s druhými nejvyššími sklizněmi. Aktuálně se višně sklizní necelých 6000 tun propadly na čtvrté místo.

Švestky | Foto: Kamila Schusterová

V porovnání s pětiletým průměrem byla loňská celková sklizeň ovoce v ČR vyšší o 42 procent. Ovocnáři však upozorňují, že pětiletý průměr je ovlivněn výrazně nízkými sklizněmi v letech 2010 až 2012, kdy významnou část úrody zdecimovaly pozdní jarní mrazy či velké deště.

Loňský úbytek 11 procent ploch sadů se na úrodě výrazněji nepodepsal, protože se kácely staré a málo plodící sady.

Pěstování ovoce je podle Ovocnářské unie v Česku z dlouhodobého pohledu nerentabilní. Kromě pádu ceny po ruském embargu v roce 2014 se na špatné situaci ovocnářů podepsaly podprůměrné sklizně z let 2010 až 2012.

Výsledkem krize odvětví je podle Ludvíka to, že řada podniků s ovocnářstvím skončila a další kvůli nedostatku peněz na investice ovocnářství omezují.

Sklizeň ovoce v intenzivních sadech v ČR podle druhů | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme