Senátoři zamítli protikorupční balíček ministra Peciny

Agent provokatér ani korunní svědek proti korupci v Česku zatím nezakročí. Senát zamítl protikorupční balíček ministra vnitra Martina Peciny, který chtěl mimo jiné tyto instituty zavést. Senát zamítl i zákon o lobbingu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Pecina (ČSSD)

Martin Pecina (ČSSD) | Foto: Tomáš Adamec

Senátorům na protikorupčním balíčku vadilo nejen to, že předloha řeší boj s úplatkářstvím sporným způsobem, ale i fakt, že neměli možnost předlohu upravit. Už ji totiž není komu vrátit. Nová sněmovna se jí už zabývat nemůže.

Ministr vnitra Martin Pecina je rozhodnutím senátu zklamaný. Čekal, že se mu podaří přesvědčit nerozhodnuté senátory.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Ondráčka z Transparency International mluvil o protikorupčním balíčku

„Je to škoda. Opatření, která jsme navrhovali, nebyla kontroverzní. Byla účinná a mohla policii v boji proti korupci pomoct. Senátoři měli pravdu v tom, že to do senátu přišlo pozdě a že oni nemají právo se k tomu vyjadřovat, nemají možnost přijímat pozměňovací návrhy. Tyhle argumenty chápu. Mrzí mě, že se ve sněmovně nepodařila lhůta zkrátit na třicet dnů a nemohli jsme to řádně projednat,“ uvedl Pecina.

Protikorupční balíček měl v Senátu už od počátku víc odpůrců než příznivců. Návrh kritizovali senátoři všech politických stran, pouze v jiné míře. Nejsilnější kritika pak směřovala od senátora ODS Jaroslava Kubery.

„Ten zákon je natolik vadný, že se s ním nemůžu smířit. A to i v atmosféře, kdy každý, kdo pro něj není, vypadá, že nechce bojovat s korupcí,“ řekl Kubera.

Pro schválení návrhu bylo pětadvacet senátorů ze sedmdesáti v sále.

Neprošel ani zákon o lobbingu

Senátem neprošel ani zákon o lobbingu. Normu z dílny ČSSD, komunistů a zelených, která chtěla zpřesnit pravidla lobbingu a vymezit, kdo je lobistou, zamítl senát bez větší diskuze.

I když předlohu připravili poslanci ČSSD, chyby v ní našel i senátor za tuto stranu Milan Štěch:

„Bylo vidět, že návrh byl dělaný poměrně narychlo a byly tam některé nedostatky. Je škoda, že už ho nemůže stejná sněmovna, která nám ho poslala, projednat. Kdyby mohla, byly by určitě přijaty pozměňovací návrhy a věřím, že pak by prošel i sněmovnou.“

Nejvíc kritiky zaznělo na záměr uzákonit povinnost zákonodárců vést si evidenci kontaktů s lobisty. To by podle senátora ODS Jiřího Pospíšila bylo dokonce protiústavní:

„V ústavě stojí, že poslanec a senátor nemusí svědčit o věcech, které se dozvěděl při výkonu svého mandátu, a to ani po jeho skončení. Pokud by zákon platil a dodržovali bychom ho, tak bychom si to psali, ale nikomu neukázali. Trestáni být nemůžeme, protože listina práv říká, že člověk nemůže být postižen za využití svých práv.“

Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme