České Budějovice souhlasí se stavbou Kaplického 'rejnoka'

Šance, že v Českých Budějovicích vyroste nové Koncertní a kongresové centrum podle návrhu architekta Jana Kaplického, které je pro svoji podobu nazýváno ‚rejnok‘, je po dnešku opět vyšší. Zastupitelé totiž schválili změnu územního plánu a stavba tak může získat další povolení. Problémem ale bude financování stavby, která má stát dvě miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Rejnok" Jana Kaplického

"Rejnok" Jana Kaplického | Foto: Future Systems

'Rejnok,' jak je stavba přezdívána, by měl mít dva sály. Velký, pojmenovaný po Emě Destinnové pro asi tisícovku lidí, a malý, který ponese jméno dirigenta Karla Ančerla. Ten bude pro čtyři stovky návštěvníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Michaely Veteškové z místa, kde by mohl vyrůst Kaplického ‚rejnok‘

Kaplického návrh dovede do finále jeho dlouholetá kolegyně architekta Eva Jiřičná. Přislíbila to organizátorům velkolepé stavby z Jihočeské společnosti přátel hudby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eliška Kaplicky na Radiožurnálu.mp3

Předseda společnosti Antonín Kazil uvádí, že by stavba měla vyjít na dvě miliardy korun a první koncert by v ní měl zaznít za čtyři roky, předběžně se na tom už dohodli i s Berlínskými filharmoniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Antonín Kazil v pořadu Stalo se dnes.mp3

„Je to snová stavba 21. století, něco výjimečného. Pokud se nám ji podaří postavit, bude to něco, co ve světě ještě nikde nestojí,“ řekl Antonín Kazil.

Financováno EU?

Stavbu by ale nemělo financovat město, Kazil počítá s účastí sponzorů a také dotací Evropské unie:

„To byla naše dohoda s městem, že po Budějovicích nebudeme požadovat peníze na stavbu. Už tak je město velkorysé, že nám dalo pozemky k dispozici.“

Podle Kazila nejsou zatím s radními přesně domluveni, jestli jeden a půl hektaru na stavbu ‚rejnoka‘ od města odkoupí a nebo si pozemek pronajmou: „Smluvně máme přislíbeno, že až se začne, tak se přesně dohodneme, jak to uděláme, ale pozemky už k užívání máme kvůli projektové dokumentaci a dalším přípravám na stavbu.“

Kaplického 'rejnok' by měl vyrůst na místě někdejších vojenských kasáren | Foto: Michaela Vetešková

Územní dokumentaci chtějí mít podle jeho slov hotovou do konce letošního roku a následně požádat o vydání územního rozhodnutí.

Kaplického "rejnok" by neměl být jen koncertním sálem, ale také místem pořádání seminářů a kongresů. Do zástavby o velikosti asi jednoho a půl hektaru se vejdou také obchody a restaurace. Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka bude součástí nové městské části, která vznikne v areálu někdejších vojenských kasáren uprostřed města České Budějovice.

Eliška Kaplicky věří, že se „rejnoka“ podaří postavit. „Myslím si, že o financích to opravdu není. Na prvním místě musí vyhrát kultura,“ uvedla.

„Rejnok na rozdíl od Národní knihovny získal naprostý respekt na celém světě. Obletěl asi celou zeměkouli a nenašla se jediná kritika. Myslím si, že je to důležité, a že to napomáhá klientovi – Českému spolku přátel hudby,“ dodala.

Michaela Vetešková, Martin Pokorný, Jan Piroch, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme