V Lese vzpomínek v Ďáblicích se pohřbívá ke stromům a ekologicky

V pražských Ďáblicích se otevřel první přírodní hřbitov v Česku. V takzvaném Lese vzpomínek budou moci pozůstalí uložit popel svých blízkých ke kořenům stromů. Za unikátním projektem stojí nezisková organizace Ke kořenům a Správa pražských hřbitovů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cedulka na stromě v Lese vzpomínek

Cedulka na stromě v Lese vzpomínek | Foto: Jan Charvát

Každé pohřební místo má plochu asi jeden metr čtvereční a urny nebo popel se ukládají do hloubky zhruba půl metru.

„Okolo jednoho stromu může být až deset míst, nebo například i dvě - podle toho, jak blízko se vedle sebe jednotlivé stromy nachází,“ vysvětluje Monika Suchanská z neziskové organizace Ke kořenům.

Podle ní jde hlavně o to, zachovat co nejpřirozenější charakter místa, které v současnosti vypadá jako les.

„Upravování místa není dovolené a hlavně se nesmí přinášet umělé květiny. Vůbec se nebráníme například květinám z vlastní zahrady, ale nesmí tu být žádné nerozložitelné materiály nebo náboženské symboly,“ upozorňuje Suchanská.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Praze se otevřel první český přírodní hřbitov. Jmenuje se Les vzpomínek a nejsou na něm žádné náhrobky, jen stromy s cedulkami. Více Jan Charvát

Přírodní hřbitovy už fungují v jiných zemích, členové sdružení Ke kořenům se inspirovali třeba ve Vídni.

Ve dvouhektarovém Lese vzpomínek se ale nejen nepohřbívá, může také posloužit jako místo posledního rozloučení.

Třeba na speciálním místě u takzvané skořápky, což je vlastně velká dřevěná nádoba, kam lze umístit i svíčky. V lese totiž být nemůžou kvůli nebezpečí požáru.

„Snažili jsme se toto místo utvářet tak, aby podporovalo zapojování pozůstalých do průběhu obřadu,“ říká Blanka Dobešová ze sdružení Ke kořenům.

Zájem o místo v Lese vzpomínek je značný.

„Už teď je tam poměrně velká část míst zarezervována. Cena za pronájem místa je analogická k pronájmu místa na běžný urnový hrob,“ informuje ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený.

Jako místo posledního rozloučení slouží takzvaná skořápka. Do ní lze umístit i svíčky | Foto: Jan Charvát

Do Lesa vzpomínek jde uložit pouze speciální typ ekologické urny.

„Musí to být ekologicky rozložitelná urna, anebo je možnost zpopelněné ostatky uložit vsypem, to znamená bez urny přímo do jamky,“ dodává Červený.

Přírodní hřbitov si můžou zájemci o místo prohlédnout, Správa pražských hřbitovů připravila pravidelné prohlídky.

Simona Bartošová, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme