Dakarský deník 3 – minuta ticha za 52. oběť rallye

2. leden 2012

Na rallye Dakar v Jižní Americe se hned po první etapě stála minuta ticha. Byla za argentinského motorkáře, který podlehl následkům těžkého pádu. Smutné téma pro další díl Dakarského deníku.

Domácí jezdec Jorge Andres Martinez Boero se startovním číslem 175 byl na svém druhém Dakaru. Pouhé dva kilometry před koncem krátkého měřeného úseku, přesně na 55. kilometru, měl ošklivý pád. Přestože byl u něj vrtulník s lékaři za pět minut, jejich snahy o udržení argentinského jezdce při životě byly marné. Osmatřicetiletý Argentinec podlehl zraněním při transportu do nemocnice.

Nehody motorkářů hned na začátku dlouhé a náročné rallye nejsou výjimkou. Samotní jezdci přiznávají, že zvyknout si od prvních kilometrů na ostré závodní tempo a plně se koncentrovat na jízdu není jednoduché. Své o tom ví i jediný český motorkář na letošním Dakaru Jan Veselý, který měl hned na začátku Dakaru v roce 2010 také nepříjemný pád.

„Jak se v motorkářské hantýrce říká, šel jsem přes řidítka panna–orel, měl jsem potrhané mezižeberní svaly, přetržený vaz v koleni a naštípnutý meniskus,“ popisuje Jan Veselý.

Svůj první Dakar však nakonec dojel díky práškům proti bolesti a obrovské touze dorazit až do cíle nejtěžší rallye na světě. To se už bohužel nepovede Argentinci Boerovi, který se stal 16. obětí rallye Dakar mezi motorkáři a celkově už 52. obětí za 33 odjetých ročníků, pokud počítáme nejen závodníky, ale i pořadatele, novináře a diváky.

autor: jař
Spustit audio