Kvalitní spánek před dlouhou jízdou se počítá

16. srpen 2012

Červnová tragická havárie našeho autobusu s turisty v Chorvatsku opět vzbudila debaty o riziku mikrospánku při dlouhých cestách na dovolenou. Ještě hůř než profesionálové se s mikrospánkem dokážou vypořádat řidiči osobních aut, kteří často vůbec nejsou zvyklí na tak dlouhé jízdy v kuse. Řešením je rozdělit si cestu a někde se během ní vyspat. Třeba ještě v tuzemsku před přejezdem hranic.

Vzhledem k velikosti naši republiky se to může zdát na první pohled zbytečné, protože na jihovýchodní cíp, kudy směřují lidé na Balkán, do Itálie nebo na východ Evropy, je to i z nejvzdálenějšího místa maximálně pět hodin jízdy. Jenže je nutné si uvědomit, že například do Dubrovníku to trvá dalších deset hodin, a kvalitní odpočinek se tedy může hodit.

Na Břeclavsku, Mikulovsku nebo Znojemsku je celá řada ubytovacích zařízení od luxusních hotelů a penziónů až po ubytování v autokempech. Během hlavní sezóny je tam sice mnoho hostů, kteří navštěvují Lednicko-valtický areál, ale volná místa se podle mých čerstvých informací vždy najdou.

Problém může nastat tehdy, pokud by příjezd vyšel na pozdní noční nebo naopak brzkou ranní hodinu, protože někde není otevřena recepce 24 hodin denně, ale pouze od 6 do 23 hodin. I na těchto místech mi však bylo sděleno, že s těmito situacemi počítají a po předchozí domluvě lze přijet a odjet prakticky kdykoliv.

Asi v desítce hotelů, penziónů a kempů jsme zjišťovali, jestli naši řidiči využívají tyto noclehy při delších cestách do zahraničí. Bylo mi potvrzeno, že hosty tohoto typu mají poměrně pravidelně. Častěji však využívají těchto ubytovacích zařízení například zahraniční dělníci z východní Evropy nebo lidé na cestě z Polska do Itálie.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: hol
Spustit audio