Prezident se sejde s Valachovou. Chce vědět, jak bude řídit ministerstvo školství

Kandidátka na ministryni školství Kateřina Valachová se dnes sejde s prezidentem Milošem Zemanem. Proberou její vizi resortu školství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Valachová, kandidátka na ministryni školství

Kateřina Valachová, kandidátka na ministryni školství | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Osmatřicetiletou náměstkyni ministra pro lidská práva a legislativu navrhl do čela rezortu premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Prezident Miloš Zeman s Valachovou chce mluvit o budoucnosti ministerstva ještě před tím, než ji jmenuje. S kandidáty na ministry se schází tradičně.

"Pan prezident se bude zajímat o koncepci sektoru. Jak chce paní Vlachová přistoupit k funkci ministryně školství. Bude se také zajímat, jakým způsobem chce navázat na svého předchůdce pana Marcela Chládka. Dá se také předpokládat, že tématem bude i učňovské školství a inkluze ve vzdělávání,“ přiblížil obsah schůzky hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Valachová by měla v čele ministerstva nahradit Marcela Chládka (ČSSD), kterého se rozhodl premiér odvolat z funkce poté, co Mladá fronta Dnes přinesla informace o údajné Chládkově šikaně vůči podřízeným. Prezident Sobotkovi vyhověl a Chládka odvolal.

„Budu samozřejmě pokračovat v navyšování platů pedagogických a nepedagogických pracovníků. Tady bych si dovolila avizovat, že v žádném případě nedovolím, že aby tyto prostředky byly zkráceny na úkor zajištění výkonu v rámci regionálního školství. Z tohoto požadavku neustoupím,“ popsala své priority Valachová krátce po oznámení nominace.

Za svůj první úkol označila také vyjednání vyššího rozpočtu pro školství - a to až o pět miliard korun. Premiér po ní chce třeba větší podporu technickým oborům. Měla by také dořešit financování sportu.

Ministerstvo školství vede zatím místo odvolaného Marcela Chládka ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD. Premiér Bohuslav Sobotka doufá, že prezident jmenuje kandidátku brzy. Protahování nečeká. Hrad zatím termín jmenování neoznámil.

Kateřina Valachová | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme