České Švýcarsko je neuvěřitelně fotogenické

25. prosinec 2010

České Švýcarsko přitahuje nespočet fotografů. Má krásné vyhlídky a hluboké rokle. Krásně se tam fotí, prý někdy stačí udělat jenom cvak a máte opravdu pěknou fotku. Jedním z prvních, kdo se touhle krajinou začal procházet se stativem na zádech, je Václav Sojka. Dnes pracuje jako hlavní fotograf národního parku. Od začátku našlapal v Českém Švýcarsku několik tisíc kilometrů. Na jeden nebo dva kilometry jsem se k němu přidal.

Sníh máme po kolena, když se s fotografem Václavem Sojkou brodíme a šplháme na Křížový vrch u Rynartic. Fotograf musí být zřejmě schopen obětovat pohodlí, aby udělal dobrou fotku.

„Třeba brzo ráno vstávat, chodit o půlnoci a v mrazu na noční fotografování. Fotograf musí vydržet zimu, musí vydržet teplo, když stoupá do kopců, je toho opravdu hodně,“ říká Václav Sojka, který kromě fotoaparátu v batohu nese ještě velký stativ.

Podzim v Národním parku České Švýcarsko

Z Křížového vrchu je pěkný výhled na skály Českého Švýcarska. „Na jedné z těch skal, na takzvané Mariině vyhlídce, můžeme vidět boudičku, která slouží jako rozhledna,“ ukazuje fotograf.

Pan Sojka rozbaluje svoje fotografické náčiní a rozkládá stativ. „Mám ho speciálně upravený. Je na něm karabina, abych si ho mohl pohodlně připnout k batohu. Když je mráz, tak k němu samozřejmě přimrzají ruce. Není to úplně zadarmo, fotografovat v takovém počasí,“ říká trochu s úsměvem Václav Sojka.

Vrchy Českého Švýcarska

Zaměřeno, nastavena expozice, stačí už jen zmáčknout spoušť. „Vidíte sami, že ta krajina má neopakovatelnou atmosféru. Sníh vypíchne některé kontury. Slyšíte, teď začal zvonit zvon dole v Jetřichovicích. Ta krajina se zkrátka oblékla neobyčejně,“ zasnil se.

Václav Sojka fotí už patnáct let. Zdůrazňuje, že se však stále učí, tak jako každý člověk.


Zobrazit Křížový vrch a další místa zmíněná v reportáži na větší mapě

autor: Pavel Polák
Spustit audio