Krásnou Lípu zdobí dávné roubenky

Jestli jste někdy procházeli krajem Českého Švýcarska, určitě si vzpomenete na krásné staré roubenky, které se krčí ve stráních nebo stojí podél cest. Tyhle malebné výtvory lidového stavitelství patří k tomuto kraji stejně jako Pravčická brána. Zastavil jsem se v Krásné Lípě na náměstí před jedním starým podstávkovým domem, který během času obklopily nové, cihlové budovy.

„Nacházíme se na náměstí v Krásné Lípě, v severních Čechách před jedním z nejstarších podstávkových domů,“ uvedla Natálie Belisová, která ve Správě Národního parku České Švýcarsko pracuje jako památkářka. Ovšem víc než o přírodní památky se stará o ty kulturní, které v kraji zanechali naši předkové.

„Pokud se rozhlédnete kolem sebe,“ říká paní Belisová na zasněženém náměstí, obehnaném zpravidla cihlovými domy, „tak vás zaručeně musí zaujmout tato dřevěná stavba, což je jedna z krásných ukázek podstávkových domů. A kdybyste se po tomto náměstí rozhlédli před sto lety, tak byste těch ukázek našli samozřejmě mnohem víc.“

A cože je to ten podstávkový dům? „Jeho hlavní část je v přízemí, olemována takovou zvláštní konstrukcí, která trošičku připomíná slepé arkády a která je tvořená sloupy s překládanými trámy. Její funkce není jen estetická, její hlavní účel je vynášet váhu patra, a pokud se jednalo o přízemní dům, tak vynášet váhu střechy,“ dozvídám se.

Odkdy se stavěly podstávkové domy? „K tomu tak staré písemné materiály neexistují,“ říká paní Belisová. Je prý však možné to přibližně zjistit dendrologickým výzkumem, při kterém se zjišťuje stáří stromů, které byly pokáceny a použity na stavbu roubenky. „U jednoho starého domu byla jedna část postavena z dříví káceného v roce 1580. Dá se tedy předpokládat, že podstávkové domy se stavěly velice brzy. Dříve než vznikly veškeré stavební úřady,“ vysvětluje Natálie Belisová.

Určit stáří není jednoduché. Domy se během staletí měnily

O podstávkovém domě na náměstí v Krásné Lípě se říká, že je jeden z nejstarších. Ví se tedy alespoň přibližně, jak starý je? „Na to nikdy nebudu chtít odpovědět. Já sama bydlím v podstávkovém domě, ve kterém je jedna část z dříví káceného v roce 1787, chlévní část zase ze dříví z roku 1580 a výměnková světnička z roku 1830. Ptám se tedy, jak starý je to dům? A odpovídám si, že to sama nevím,“ přibližuje.

Je tedy možná ze 16., možná ze 17. století. Ale rozhodně je to jedna z nejstarších roubenek v Krásné Lípě. „Ano, tak na to bych hlavu na špalek určitě dala,“ dodává s úsměvem památkářka Natalie Belisová.


Zobrazit podstávkový dům U Frinda v Krásné Lípě na větší mapě

autor: Pavel Polák
Spustit audio