Britské pasy použité při vraždě palestinského radikála byly zkopírované

Šest britských pasů, které použilo vražedné komando při likvidaci palestinského radikála Mahmúda Mabhúha, zkopírovali příslušníci izraelské bezpečnosti na letišti v Tel Avivu. Podle deníku Sunday Telegraph to zjistila britská vláda. Zneužití dokladů při lednovém atentátu v Dubaji se týká také Irska, Francie a Německa. Kolem případu se prohlubuje další roztržka mezi Izraelem a evropskými státy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tel Aviv

Tel Aviv | Foto: www.telavivlife.net

Jako předloha pro falešné britské pasy posloužily doklady šesti mužů, kteří mají občanství Spojeného království a před lety se usadili v Izraeli. Jejich pasy neměly biometrické údaje. Izraelci je tak prý při kontrole na letišti mohli snadno a nepozorovaně zkopírovat a potom použít k padělání dokladů pro své agenty.

Izraelský tisk už informoval o zděšení těchto lidí z toho, že nyní budou s vraždou Palestince Mabhúha spojováni.

Jeruzalémská vláda nepotvrdila, ale ani nevyvrátila, že má likvidaci nákupčího zbraní na svědomí. Ministr zahraniční Avigdor Lieberman prohlásil, že o tom nejsou důkazy. Britský deník Sunday Telegraph ale naznačuje, že právě odhalení, kdo a kde pasy zkopíroval, takovým důkazem být může.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme