Světová golfová špička se omlouvá z olympiády. Údajně kvůli strachu z viru zika

Nejlepší čtveřice golfistů světa nebude hrát na olympijských hrách v Riu. Všichni postupně poslali omluvenky, jako zatím poslední to udělal předevčírem Američan Jordan Spieth. Všichni čtyři jako důvod uvedli obavy z viru zika a není vyloučené, že se k nim do začátku her nepřidají ještě další golfisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejlepší golfista současnosti Rory McIlroy na turnaji British Open

Nejlepší golfista současnosti Rory McIlroy na turnaji British Open | Zdroj: Reuters

Severní Ir Rory McIlroy před dvěma lety slavnostně oznamoval, že v Riu bude místo Velké Británie hrát za Irsko.

„Vždycky jsem chtěl být na hrách jako Ir. Mám blízko k ragbistům, kteří to cítí stejně jako já. Jsou pyšní, když si můžou navléknout zelený dres a stejně na tom budu i já,“ vysvětloval McIlroy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejlepší světoví golfisti se odhlašují z olympiády

Jenže teď se nejlepší evropský hráč z Ria omluvil, stejně jako ostatní uvedl, že má obavy z viru zika. Žádní jiní sportovci neruší účast na olympijských hrách v tak velké míře jako golfisté. A je otázkou, jestli pro golfisty není virus jen záminkou.

„Virus zika určitě není nic, co bych chtěl zlehčovat. Hodně golfistů, kteří se omluvili, a hlavně světová špička, jsou ve věku, kdy určitě plánují rodiny. Ale domnívám se, že je to pro ně taková chlapská výmluva. Nikdo jim nemůže nic říct, když jde o zdraví,“ naznačuje šéfredaktor webu GolfExtra Jan Fait.

Zlatá olympijská medaile je pro profesionální golfisty zatím nepoznaný pocit, zato vítězství na grandslamu, ve finále sezony Fedex Cupu, případně v týmové soutěži Ryder Cupu je pro ně velmi prestižní i stědře finančně dotovaná vidina. Olympijské hry se teď v jejich kalendáři snaží vměstnat mezi 3 důležité akce na přelomu srpna a září.

„Tam ti hráči musí hrát. Kdyby nehráli, nebudou mít slávu, peníze ani body. To je pro ně důležité. Zlatá medaile je důležitá pro hráče, kteří nejsou mezi nejlepšími. Podobně jako v jiných sportech i zde jedou na olympiádu golfisté druhého a třetího sledu, kvůli kvótám. Ti nejlepší ale potřebují šetřit síly,“ říká Fait.

Podobně jako při vstupu tenisu na olympijské hry jsou důležitější čtyři golfové grandslamy během roku. A třeba až časem získá medaile z Her svou prestiž.

Martin Charvát, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme