Evropské sdružení proti rasismu zesiluje protesty proti francouzské imigrační politice

Francii se nedaří v zahraničí vysvětlit, že odesílání nelegálních přistěhovalců do jejich domoviny nemá rasistický podtext. Evropské sdružení proti rasismu svolává demonstrace kvůli postupu Francie vůči Romům. Spolu s dalšími nevládními organizacemi chtějí protestovat před francouzskými ambasádami v několika zemích Evropské unie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z táborů, kde Romové žili.

Jeden z táborů, kde Romové žili. | Zdroj: ČTK

Organizátoři volají po koordinované akci proti xenofobií politice Francie. Podle jejich prohlášení rušení nelegálních tábořišť ve Francii a odlety stovek zejména Romů do Rumunska a Bulharska jsou stigmatizací přistěhovalců. Vyjadřují obavy z toho, že se dává rovnítko mezi Romy, přistěhovalce a trestnou činnost.

To vše francouzská vláda odmítá. Trvá na tom, že ze země musejí odcestovat pouze ti, kdož nesplňují unijní podmínky k delšímu pobytu.

Navíc dnes by měl prezident Nicolas Sarkozy posoudit návrhy na změnu zákona, podle nichž by za některé trestné činy mohla osoba cizího původu přijít o francouzské občanství.

Jan Pokorný, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme