Generace 70: Lenka Dusilová, Tomáš Sedláček, Hana Zárubová a další. Kudy vedly cesty z husákovského dětství k dnešnímu úspěchu?

1. prosinec 2015

Co poslouchala zpěvačka Lenka Dusilová jako malá holka? Jaké prožíval dětství ve Finsku a dospívání v Dánsku ekonom Tomáš Sedláček? Jak se dostal k architektuře její teoretik a propagátor Adam Gebrian?

Vyrůstali za komunismu, změna režimu jim otevřela dveře. Dnes jsou ve svých oborech úspěšní a o jejich práci je slyšet. V Čajovnách s podtitulem Generace 70 vám přinášíme sérii portrétů výrazných a v české společnosti známých osobností narozených v 70. letech, jež se prosadily v umění, kultuře, vědě, sportu či společenskými aktivitami.

V rozhovoru s jednou z osobností, jejíž ročník narození je 1970–1979, se ptáme na dětství, počátky současných aktivit, vzory, dobrá rozhodnutí a slepé uličky, osobní úspěchy a zklamání, ale i na plány do budoucna. Řeč je také o společných zážitcích a událostech určujících celou generaci narozenou v sedmdesátých letech. Rozhovory vedou Iva Jonášová nebo Jaroslava Haladová.

ODVYSÍLANÉ DÍLY:

Generace 70: Skikrosař Tomáš Kraus

O skikrosových dlouhých letech, vítězstvích, splněných snech a pádech, tradicích a jejich boření nejen ve sportu se skikrosařem, který ve svém oboru vyhrál vše kromě olympiády.

  Skikrosař Tomáš Kraus  byl hostem Ivy Jonášové

02584512.jpeg

Generace 70: Zpěvačka Jana Kirschner

Slovenské zpěvačky jsme se zeptali na album Moruša biela, oblíbenou hudbu, dvojplatinu, mainstream a pop, odvahu zkoušet v hudbě nové cesty i na cestování mezi Prahou, Bratislavou a Londýnem.

  Zpěvačka Jana Kirschner byla hostem Ivy Jonášové


02677012.jpeg

Generace 70: Tanečnice Nataša Novotná

Choreografka, držitelka Ceny Thálie z roku 2008 a výkonná ředitelka špičkového tanečního souboru 420PEOPLE Nataša Novotná s námi probírala, jak bolí tančení nebo jak kloubí taneční a manažerské dovednosti, ale ptali jsme se jí i, co poslouchala, když jí bylo 16, a jak často tančila v té době před zrcadlem.

  Tanečnice a choreografka Nataša Novotná byla hostem Ivy Jonášové


03678448.jpeg

Generace 70: Horolezec Libor Uher

První český horolezec, který zdolal všechny čtyři nejvyšší vrcholy pohoří Karákoram, organizátor extrémního závodu Beskydská sedmička a milovník extrémních sportů. Zeptali jsme se ho na směr nahoru a dolů, na kondici, testosteron, adrenalin, generace horolezců, ale i na horolezkyně, auta, tanec a na to, jaký by byl život bez sportu.

  Horolezec Libor Uher byl hostem Ivy Jonášové

03739361.jpeg

Generace 70: Muzikanti Martin Hůla a Václav Havelka

O tom, jaké byly jejich klukovské fascinující objevy nebo první koncerty, které je dostaly. O tom, jestli už začali stárnout a jak se cítili, když byli označeni za muzikanty střední generace. Nebo o snech, které se jim vracejí od dětství.

  Muzikanti Martin Hůla aka Bonus a Václav Havelka aka Vac da Hawk byli hosty
  Ivy Jonášové

03264276.jpeg

Generace 70: Zpěvačka Lenka Dusilová

O rocku, drsnosti, nenucenosti i intimnosti. O Sluníčku, Puse, Lucii i Čechomoru. O tom, jaké hudební objevy udělala jako malá holka, i o tom, co by chtěla dělat, kdyby nezpívala. O práci s Beatou Hlavenkovou, Baromantice a jejím druhém albu V hodině smrti, o hudebních spolupracích s Janem Burianem, Václavem Neckářem či Justinem Lavashem, ale taky třeba o mateřství a porodu doma.

  Zpěvačka a kytaristka Lenka Dusilová byla hostem Ivy Jonášové


03678459.jpeg

Generace 70: Ekonom Tomáš Sedláček

O dětství ve Finsku a dospívání v Dánsku, o „bližních“ mobilech, bibli, o pracovním týdnu, v němž neděle není dnem odpočinku, o důchodu dne, o buldocích, maniodepresi ekonomie, Ekonomii dobra a zla, třech rozepsaných knihách i o spěšné generaci narozené v 70. letech s filozofem ekonomických teorií a ekonomem s největší hřívou.

  Ekonom Tomáš Sedláček byl hostem Ivy Jonášové


03305793.jpeg

Generace 70: Politolog David Ondráčka

O městě horníků, havířovské sorele a „crazy punku“ kapely Masomlejn. O korupci, veřejných zakázkách a o tom, co by se dělo, kdyby se stal ministrem vnitra. O čase pro změnu i setrvání, o generaci narozené v 70. letech, ale i o řadě dalších témat s ředitelem české pobočky nevládní organizace Transparency International.

  Politolog David Ondráčka byl hostem Ivy Jonášové


03332813.jpeg

Generace 70: Ředitel Sociologického ústavu AV ČR Tomáš Kostelecký

O generaci Husákových dětí, která byla do světa poslána v době levných novomanželských půjček, nových bytů, propopulační státní politiky a omezených možností seberealizace v době komunistické diktatury. Co lidi narozené v 70. letech formovalo, po jakých vzorech pokukovali, na čem vyrůstali, kde jsou dneska a jací budou jako senioři? Je to workoholická generace a zasedla posty v příliš nízkém věku? Je v životě spokojená a probojovala něco pro generace následující (i předchozí)? Čím se nejvýrazněji vymezila vůči generaci svých rodičů, pro co žije a pro co budou žít její děti?

  S ředitelem Sociologického ústavu AVČR Tomášem Kosteleckým hovořila
  Iva Jonášová


03678468.jpeg

Generace 70: Tenistka Denisa Chládková

O dětských snech tenistů a tenistek, o buzení a usínání se zápasy, přehnaných očekáváních a tenisové dřině i o vyučování tenisu tak, abyste se ho naučili, abyste ze hry měli radost a neměli přitom zdravotní problémy v rozhovoru s tenistkou, trenérkou a bývalou českou reprezentantkou.

  Tenistka Denisa Chládková byla hostem Ivy Jonášové


03507411.jpeg

Generace 70: Módní návrhářka Hana Zárubová

Kudy vedla cesta od dětských kreseb k vlastní značce? Co jí dala střední oděvní škola a co studia na VŠUP? A jak vypadá její dnešní pracovní den? Ptali jsme se jedné z nejvýraznějších postav tuzemské módní scény.

  Módní návrhářka Hana Zárubová byla hostem Jaroslavy Haladové


03678481.jpeg

Generace 70: Fanoušek architektury Adam Gebrian

O dětství plném rodinných architektonických vycházek, o zkušenostech z pobytů v Paříži, Holandsku nebo v Kalifornii nebo o tom, proč je dobré bydlet na Malé Straně, s teoretikem, kritikem a propagátorem architektury a nositelem ocenění Architekt roku 2015.

  Propagátor architektury Adam Gebrian byl hostem Jaroslavy Haladové


03339585.jpeg

Generace 70: Výtvarnice Kateřina Šedá

O vztahu mezi „normálním životem“ a uměním, o tom, jak se ne-liší život obyvatel nejbohatšího amerického města a brněnské čtvrti Cejl nebo o tom, proč za sebe nenechá svou práci dělat desítky dobrovolníků s oceňovanou výtvarnicí.

  Umělkyně Kateřina Šedá byla hostem Jaroslavy Haladové

03640903.jpeg

Generace 70: Dokumentaristka Erika Hníková

O tom, že film je jen jeden a je jedno, jestli je dokumentární nebo hraný, o metodě, kterou používá při natáčení i o střihu, o úspěchu Nesvatbova i o připravovaném filmu, ve kterém budeme sledovat výchovu jednoho sportovního génia.

  Filmařka Erika Hníková byla hostem Jaroslavy Haladové

03725576.jpeg
autoři: Iva Jonášová , Jaroslava Haladová , Jan Mazura
Spustit audio